Тази рецепта, която взехме назаем от блога Cooking Creation, е поредното доказателство, че тиквата може да се превърне във всякакъв тип ястие и винаги да бъде все така вкусна.
Имайте предвид, че за изпълнението на това ризото е използвана тиква мускат. Скоро очаквайте отделен материал, посветен на традиционното италианско ризото, придружен от още чудесни рецепти.
Необходими са:
½ ч.ч. зехтин, по възможност екстра върджин
1 ч.ч. ситно нарязан лук кромид стар
2 ч.ч. ориз арборио
1 ч.ч. сухо бяло вино
около 6 ч.ч. пилешки бульон
1 тиква мускат, разделена на две
½ ч.ч. пармезан
4 с.л. обезмаслено масло, нарязано на малки парчета
Приготвяне:
В тиган загрейте зехтина на средна температура. Добавете ситно нарязания лук и чесън и сотирайте за няколко минути. Добавете почистения и измит ориз и разбъркайте с дървена лъжица.
Добавете бялото вино, отново разбъркайте, докато се абсорбира от ориза. Добавете пилешкия бульон – такова количество, че да го покрие напълно (около 3 ч.ч.), разбъркайте и изчакайте да попие течността.
Налейте още една чаша бульон, разбъркайте и изчакайте да се абсорбира. Повторете с още 1 чаша. Добавете последната чаша. Разбърквайте, докато оризът стане полуготов и попие цялата течност.
Добавете тиквеното пюре, което сте приготвили предварително от едната половина на тиквата, както и нарязаната на кубчета друга половина. Намалете температурата. Прибавете пармезана и маслото. Сервирайте, докато е топло.
Можете да гарнирате със салата или пресни подправки по желание.