Кой би предположил, че цветът на чашата влияе на вкуса на сервираната в нея напитка?
Двама изследователи, съответно от Политехническия университет във Валенсия и Оксфордския университет, са стигнали до любопитния извод, че горещият шоколад е по-вкусен в оранжева или кремава чаша, отколкото в бяла или червена.
Откритието им допринася към вече известната информация, разкриваща връзката между човешката сетивност и съда, от който пием или ядем.
Учените обясняват, че формата и цветът на чинията или чашата могат да „засилят“ вкусовите качества и аромата на ястието или питието.
За да стигнат до този извод, те направили експеримент, в който 57 души трябвало да оценят вкусовите качества на топъл шоколад в четири еднакви по форма, но различни по цвят, чаши.
Както споменахме в началото, като най-хубав бил посочен шоколадът в оранжевата и кремава чаша.
Тази информация ще бъде много полезна в разбирането на човешката сетивност и на това, как точно обработваме визуалната информация.
Шеф-готвачите, ресторантьорите и производителите на различни хранителни продукти все повече ще трябва да обръщат внимание на външния вид на храната.
Ето идеален пример: доказано е, че ягодовият мус е определян като много по-сладък и с много по-наситен вкус, когато е сервиран в бяла чиния, вместо в черна. Относно кафето, кафявият цвят се асоциира с по-силен аромат, а жълтите и сини тонове правят напитката по-мека.
Резултатите на изследването са публикувани в Journal of Sensory Studies („Журнал за сензорни изследвания“).
Ако намирате тази новина за полезна и интересна, последвайте Kulinar.bg във Фейсбук!