Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

История на миксера

по статията работи: | 21 ноември 2013 Прочитания: 3463 1
От първия ръчен миксер до съвременния електрически миксер
История на миксера
Източник: morguefile.com

Ако перифразираме думите на Архимед за преобръщането на Земята, то те ще прозвучат така: "Дайте ми хубав миксер и ще направя най-вкусният десерт". Има една повратна точка в пекарството и това е изобретяването на мискера.

 

Ръчен или статичен, той идва на помощ в трудните моменти, когато трябва да направим, например тесто за питка, а всички знаем, че това е доста трудоемка работа.

 

И не всеки се наема. Предполагам, че някой ще каже "бабите ни са месили и без миксер". И няма да е лъжа, но трябва да отдадем заслужена благодарност на изобретателя на миксера.

 

Миксерът, с въртящи се бъркалки, е измислен през 1856 година в Балтимор, щата Мериленд.

 

Последван от английски екземпляр, патентован през следващата година. 2 години по-късно, през 1859 година, се появява ново устройство, наречено "миксер за яйца".

 

За първия миксер с електрически мотор е определен този, който е изобретен през 1885 година в Америка. Разбира се, той не е изглеждал такъв, какъвто го познаваме днес.

 

През 1908 година Хърбърт Джонсън, инженер, работещ за американската производствена фабрика "Хобърт", изобретява статичния миксер, който някои наричат професионален. За щастие, всеки може да си купи такъв и да разполага в него у дома.

 

Знаете ли как хрумнала добрата идея на Джонсън? Гледайки готварско предаване по телевизията, той видял готвачът да разбърква тесто с метална лъжица. Ето така мигновено светват лампичките понякога. Е, ако имате късмет да ви хрумне нещо, което липсва на пазара, тогава може и да станете милионер. Защо не!

 

 18420

Ръчен миксер за яйца. Снимка: Wikipedia

 

 

18421

Статичен миксер. Снимка: Wikipedia

 

Първите електрически миксери, дело на Джонсън, са били с доста внушителни размери. Като всички първи изобретения, впрочем. Тези гиганти са били предназначени за професионални готвачи. Вероятно затова е предвиден и такъв голям обем на миксера. Освен това, те били тежки и ужасно скъпи (около 2 000 $ днешни пари). Затова решението дошло бързо. Били наети жени, които да обикалят по домовете и да демонстрират способностите на великото изобретение. Скоро промяната била на лице, през 1936 електрическите миксери станали по-малки и по-лесно преносими.

 

Миксерите се групират в няколко категории: яйчен миксер, статичен миксер, миксер за тесто (със специални приставки) и ръчен мискер.

 

Яйченият миксер, който аз пазя от моята баба, представлява две бъркалки, които се задвижват ръчно с малка дръжка, подобна на манивела.

 

 

Статичните миксери се наричат тези, които са най-подходящи за направата на кремове, бита сладкарска сметана и други консистенции, които изискват по-дълго разбиване. Слагате сметаната в голямата метална купа, включвате на силни обороти и миксерът работи за вас. Внимавайте само да не прекалите с разбиването, защото рискувате да си направите субстанция, която се приближава повече до тези, използвани в строителството (в кръга на шегата, разбира се).

 

За ръчния миксер няма нужда да навлизаме в подробности, има го в почти всяка къща.

 

Както и статичните, така и ръчните миксери, разполагат с бъркалки за тесто, които, признаваме си, улесняват осезаемо живота на пекаря.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Svetlozara
22.11.2013 | 15:34
Добре,че са го измислили, не го ползвам много често, но без него не може :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D