Опитвали ли сте паеля? Или паейа, както може да се срещне на други места.
Ако не сте, то сега е моментът да се запознаете с ястието и да наваксате пропуска.
Колегите от Peika.bg са се погрижили да информират подробно за направата и интересното около историята на вкусното испанско ястие.
Къде точно се е приготвила за първи път паеля? Колко видове паеля познаваме?
За разлика от много други факти, свързани с историята на паелята, за мястото на нейния произход спор няма.
За пръв път паелята е приготвена във Валенсия, Испания. Повечето хипотези твърдят, че в началото паелята е била приготвяна и консумирана от по-бедните жители.
Продуктите, които те използвали, били остатъците от кралските пиршества. Ето защо според една теория думата paella идва от арабски и означава остатъци.
Други пък твърдят, че името идва от латинската дума patella, която означава плосък съд, използван за религиозни цели.
Това, което знаем със сигурност, е, че паелята е добила популярност през 19-и век и през този период е била основно ястие на масата на испанските работници. Приготвяла се е на открито върху запален огън.
Рецептата в различните селца е варирала според зеленчуците, с които са разполагали хората. Поради скромните си доходи местните жители са слагали месо само в редки случаи.
Стана ли ви интересно? Можете да разберете кои са най-приготвяните видове паеля и още любопитни факти за ястието като посетите най-якия сайт за пътешествия :)