Със сигурност една от причините италианската кухня да бъде толкова популярна в света, се крие в имигрантската италианска общност, сформирала се в САЩ след втората половина на XX век.
Със забележката, че италианско-американската кухня си е със своите собствени характеристики, нямащи много общо с истинската италианска храна.
Именно това води до много погрешни заключения, които хората си правят за италианските гозби. Казано иначе, следва да се запознаете с най-типичните грешки в мисленето на хора от цял свят, когато се заговори за кухнята на слънчева Италия.
Капучино след хранене
Освен със своите пица и паста, италианците са известни с кафето и капучиното. Докато първото се консумира след хранене, в Италия второто обикновено се сервира между блюдата. Или въобще не се сервира. На много света по света капучиното се сервира именно след основното ястие. Не че е фатално.
Ризото или спагети като гарнитура
Докато в много страни пастата и ризото се прилагат като гарнитура, в Италия етикетът казва друго. Паста и ризото са самостоятелни ястия, чието приготвяне и сервиране си има своите специфики.
Кетчуп върху пастата
Действие, което много шокира всички италианци, които го считат за богохулство, или пастахулство. По същия начин чужденците много се чудят на обичая да слагаме кетчуп върху пица. Практически – върху всичко.
Спагети "Болонезе"
Вероятно най-разпространената италианска рецепта, всъщност не се сервира в Болоня. Не и по начина, по който масово се прави навсякъде по света. В родния град на соса Болонезе, той се хапва само с т.нар. “Tagliatelle all’uovo”.
Спагети с пилешко месо
Колкото и „италиански ресторанти“ да сервират такива, в Италия такива рецепти просто не съществуват.
Салата "Цезар"
Тази салата, която носи името на предполагаемия й създател Цезар Кардини, не е позната в Италия. Самият Кардини е имигрант, отворил ресторанти в Щатите и Мексико.
Покривките с шахматен мотив
Незнайно защо, много собственици на „италиански“ ресторанти по света си мислят, че с тази покривка ще извикат духа на Италия в заведението си. Самите италианци недоумяват защо, тъй като в тази покривка няма нищо италианско.
Фетучини Алфредо
Особено разпространена в САЩ рецепта, която отново не се сервира в Италия. Въпреки че наистина са си италиански по произход, в родината им никога не са били налагани като „типична национална рецепта“. Огромно разочарование за американския турист, който влиза в истински италиански ресторант, за да опита оригиналната рецепта.
Спагети с кюфтенца
Въпреки че, отново в Щатите, тази рецепта се спряга като „италианска“, тя всъщност си е американо-италианска, вероятно възникнала в менюто на „асимилирани“ от Америка италианци.