Загрейте зехтин в голям тиган. Запържете лука за няколко минути. Прибавете чушките. Разбъркайте хубаво и махнете зеленчуците от огъня.
Отново покрийте дъното на тигана със зехтин, равномерно. Патладжанът, който предварително е обелен, посолен и отцеден (в случай, че е презрял) се пържи на силен огън. Прибавят се и тиквичките.
В друг съд се приготвя доматеният сос, като доматите, чесънът, дафиновият лист, мащерката и захарта се смесват и се оставят да заврят.
Всичко това се смесва отново в тигана и се разбърква хубаво. Оставя се да покъкри на бавен огън.
Напълнете с вода едно средно голямо тенджере. Прибавете надупчените на места наденички, които да поврят на бавен огън не повече от 15 минути.
Готовите наденички нарежете на колелца и разпределете по чиниите. Върху тях сложете от готовия рататуй.