Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тайните на перфектните сладки - част 1

по статията работи: | 02 ноември 2013 Прочитания: 2729
Някои трикове и съвети за приготвяне на идеалните бисквитки
Тайните на перфектните сладки - част 1
Източник: Thinkstock / Guliver

Когато става дума за приготвяне на пържоли или паста, много готвачи могат да се справят повече от блестящо. Но що се отнася до печенето на сладки и десерти- историята е съвсем различна. Уловката е, че тук количеството на съставките има наистина голямо значение. Всяки един компонент от рецептата: брашно, захар, мазнина, яйца, набухвател и сол играе ключова роля.

 

Тук ще разясним основните принципи за приготвянето на сладки с точните вкус и структура.


Брашно


В зависимост от количественото му съотношение към другите съставки в тестото, брашното прави бисквитите ронливи, хрупкави или меки. В сухите теста, като масленките например, високият процент брашно и малкото количество течности в тестото прави консистенцията на сладките мека и ронлива.

 

Бисквитите, които трябва да запазят формата си, докато се пекат - като бишкотите, също имат повече брашно. В по-течните теста, като брауни, по-ниското съдържание на брашното и по-голямо количество течности или яйца в тестото придава кексообразна структура на финалния продукт.

 

Избеленото (по-пречистено) и неизбеленото брашно принципно са взаимозаменими. Трябва да се внимава, понеже процесът на избелване променя структурата на протеините. Това води до по-малко глутенови образувания в теста, направени от избелено брашно. Поради тази причина, неизбеленото такова е по-добрият избор, ако се изисква "по-дъвчаща" структура, като при някои овесени курабийки и зърнени блокчета.

 

Друг вариянт за направата на печива е пълнозърнестото брашно. Заместването на не повече от 30% от брашното в рецептата с пълнозърнесто ще придаде лек оттенък на аромат на ядки и по-изобилен аромат на приготвеното. По-високият процент ще направи сладките по-плътни и трудни за дъвчене.

 

Захар


Освен, че осигурява сладост, бялата кристална захар придава на бисквитките леко кафяв цвят (заради процеса на карамелизация). Също така ги прави по-хрупкави, защото абсорбира влагата от тестото. Пропорцията на захар в повечето сладки е толкова висока, така че само около половината от нея се разтваря при бъркането. Когато захарта се топи при процеса на готвене, тестото става по-меко и се разтича.

 

За оптимални резултати използвайте чиста тръстикова захар (продуктите със съдържание на захар от захарно цвекло обикновенно са по-некачествени).

 

Кафявата захар прави сладките по-влажни и по-малко крехки, отколкото бялата. Това се дължи на съдържанието на меласа (около 10% меласа в светлокафявата захар и 20% в тъмнокафявата).


Мазнина


Маргаринът и маслото правят сладките меки. В тесто, мазнината обвива част от брашното и го пази от течностите. Това предпазва глутена от развиване ( глутенът прави тестените изделия по-твърди) и бисквитките стават по-нежни и крехки.
Маслото допринася за специфичния аромат на изделията, следователно заместването му с маргарин или друг подобен продукт променя вкуса. Това също така може да се отрази на структурата на бисквитките.

 

Маслото има по-ниска точка на топене от маргарина, което предизвиква тестото да се разтича по време на печене. Сладките направени с масло са по-тънки и хрупкави, отколкото същите, приготвени с мас или маргарин.


Използването на различни видове масла също ще се отрази върху характеристиките на изделията. В сравнение с обикновеното, първокачественото масло има по-високо съдържание на мазнина и по-ниско на влага. То придава на бисквитките по-богат маслен аромат и вкус, както и по-хрупкава и ронлива структура.

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...