С минаването на годините и приближиването до менопаузата, жените стават по-поддатливи на сърдечни проблеми.
Нивата на естроген стават доста ограничени с менопаузата, а когато се стигне до дефицит, увеличава се риска от сърдечно-съдова болест.
Според различни статистики, сърдечните проблеми, сред които влизат сърдечния удар и сърдечната недостатъчност, са основните причини за смърт сред нежната половина на човечеството.
Има обаче 5 хранителни вещества, които могат да помогнат на женското сърце, както и да намалят риска от други хронични състояния като остеопороза, диабет, рак на гърдата, високо кръвно налягане.
Нека видим кои са те...
Жените, които не получават достатъчни количества от този витамин, страдат от крехки кости и още по-лошо – остеопороза. Проучване, публикувано в Журнала по медицина на Нова Англия, доказва, че приемът на високи дози витамин D на дневна база реално може да намали риска от фрактури при възрастни жени с цели 30%.
Има 3 начина, чрез които се приема този ключов витамин – чрез козата, чрез храната и чрез суплементи. За съжаление, с остаряването на кожата, тя става все по-неспособна да произвежда витамин D чрез излагането на директна слънчева светлина. Ето защо е важно да се приемат хранителни продукти, богати на този "слънчев" нутриент.
Калций
Калцият помага на тялото да създава нови костни клетки, а с остаряването и менопаузата, този процес става все по-невъзможен. Пиенето на мляко, за съжаление, не е достатъчно, за да си набавяме калций в необходимите количества.
Ето защо при възрастните жени е добре да се приема до 600 мг калциев суплемент 2 пъти дневно. Има 2 основни форми на калция като добавка – калциев карбонат и калциев цитрат. Първият не е особено скъп и се абсорбира най-добре с храната, докато вторият може да бъде приет и на празен стомах.
Припомнете си най-богатите на калций храни.
Според различни изследвания, добрият прием на омега 3 може да повиши добрия холестерол и да понижи лошия. В случая добра идея са суплементите с рибено масло.
Изследователи проследяват около 73 хиляди жени след менопаузата им в продължение на 9 години. Сред тях около 5.5% са анемични. Учените стигат до заключението, че жените с анемия консумират по-малко протеини, фолиева киселина (витамин В9), желязо, витамин С и витамин В12.
Ниските нива на последния са характерни за по-възрастните жени, защото вероятно имат недостиг на солна киселина в стомага, която го абсорбира.
Жените с недостиг на този витамин страдат от постоянно умора, загуба на тегло, слаба памет, деменция и депресия.
Фолиева киселина (витамин В9)
Тя е необходима не само за бременни жени. Фолиевата киселина е отлична за здравето на сърцето, защото помага за изграждането на нова тъкан и за възпроизвеждането на червени кръвни клетки.