Студено пресованият зехтин може да се нарече и едно от 7-те чудеса в кулинарията.
Няма да е преувеличено, заради всичките му полезни свойства. Готвенето със зехтин, обаче, често бива погрешно практикувано.
Вижте кои са най-честите грешки и, ако ги допускате, сега е моментът да се отучите да го правите.
Купувате зехтин в пластмасова опаковка или в прозрачно стъкло
Зехтинът има двама врагове – светлината и кислородът. Те са причина за гранясването му.
Съхранявате зехтина в близост до топлина
Топлината от печката или директната слънчева светлина от прозореца повреждат полифенолите, съответно ароматът се разваля и влошава.
Съдите за зехтина по цвета
Цветът не е индикация на качеството на продукта. Той може да покаже единствено кога е събрана реколтата от маслини и кога е пресиран продуктът.
Използвате един и същи зехтин за всичко
Този, който слагаме в салататите не е същият, който трябва да ползваме, в готвенето. За салатени дресинги и паста, изберете такъв с по-изразен аромат.
Готвите с него на висока температура
Топлината може да развали свойствата му, да унищожи полезните антиоксиданти. Не повече от 180 С е препоръчителната температура за готвене със зехтин.
Готвите с деликатни видове зехтин
Тези с по-мек вкус не трябва да се излагат на топлинна обработка. В противен случай жертваме техните качества – вкус и аромат.
Държите ги прекалено дълго
Това е нещо, което не се случва толкова често, но все пак е добре да знаем, че срокът е максимум 24 месеца.