В затопленото прясно мляко с 1 с.л.захар и 1 с.л. брашно разтваряме маята и оставяме на топло да шупне (да втаса).
В подходяща тавичка пресяваме брашното, правим си кладенче в него, където последователно разбъркваме яйцето и един белтък, солта, олиото, и накрая - млякото с шупналата мая.
Замесваме си еластично тесто, което не трябва да лепне, намасляваме го, покриваме с фолио или кърпа и оставяме на топло, да втаса до удвояване на обема му.
Втасалото тесто се разделя на топки (колкото една голяма мандарина), а всяка една - на още две топки. Топчетата се разточват между дланите, оформят се фитили, дълги около 40-45 см. Два по два, фитилите се усукват и краищата им се слепват добре.
Предварително си приготвяме сироп от 100 мл. вода и 2 с.л. захар (водата се кипва, добавя се захарта и се остава да поври, докато се разтопи захарта, след което се охлажда).
Всеки геврек се потапя в сиропа и се поставят на разстояние един от друг в тавата на печката, покрита предварително с хартия за печене. Намазват се с помощта на четка с жълтък, разбит с 1 ч.л. олио (този път ги намазах набързо с пръсти) и се поръсват със сусам или мак поотделно, или на един път - да се редуват ивица сусам - ивица мак.
Приготвените гевреци се оставят да починат (да втасат) около 15 минути.
Пекат се в загрята фурна на 180 С до получаването на приятен, златист загар.