Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Белтъците се разбиват на гъст сняг с половината пудра захар (1.5 в.чаша).
Омекналото, но не разтопено масло, се разбива до побеляване с 1-2 сл. пудра захар (най-добре с помощта на миксер).
Към разбитото масло се прибавят белтъците по малко и се бърка леко на ръка до напълно хомогенизиране.
Към сместа се прибавят орехите и брашното с бакпулвера.
Получената смес се изсипва в предварително подмазана и поръсена с брашно правоъгълна тава (тава за баклава).
Пече се в загрята фурна на 200 ⁰С до бледо златисто.
Междувременно се разбиват жълтъците с останалата захар като се добавя и ванилията.
Така намазан, сладкиша се суши във фурна на нисък градус (50 – 60 ⁰С) с вентилатор до втвърдяване. Ако не разполагате с такава, се оставя на стайна температура продължително време до втвърдяване на глазурата.
Нарязва се на правоъгълници (клавиши) с приблизителни размери 2 см. на 6-8 см., съобразно размера на тавата. Реже се с остър и тънък нож много внимателно, за да не се начупи глазурата.
От една доза се получават 25-40 агнеси в зависимост от тавата и големината на нарязване.