Замесете меко тесто от следните продукти – брашно, бакпулвер, яйце, кисело мляко и олио.
Разделете го на две топки и го оставете за 10 минути на страни.
Разточете топките на правоъгълна кора и нарежете ленти по 1 см.
С вилица навийте лентичките на охлювче, може и на ръка да навивате, но с вилица е по-удобно.
След това ги подредете в тава, предварително застлана с хартия за печене.
Печете е предварително заграята фурна на 200 С за 20-30 минути. Моите станаха за 10 минути. В зависимост от фурната.
Приготвяте сиропа от 2 ч.ч вода,1 бр. ванилия, 2 ч.ч захар и 2 с.л. лимонов сок. След като заври, снемете от огъня и оставете за 10 минутки да се охлади.
С решетъчна лъжица пускайте охлювчетата в сиропа да се напоят и когато се напоят, ги наредете в чиния.
По желание може, след като сте ги наредили, да ги полеете с още малко сироп и да ги сложите в хладилника да се охладят и да попият сиропа.
Стават много сочни и вкусни.
Бон Апети :)