Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Глутеновият ефект

по статията работи: | 22 юли 2013 Прочитания: 2256 4
Какво причинява глутенът на човешкия стомах, според учените
Глутеновият ефект
Източник: Thinkstock / Guliver

Глутенът (от лат. Gluten – лепило) e протеин, който съставлява преработените житни и зърнени храни. Глутенът се открива включително в ръжта и ечемика.


Това, което глутенът прави накратко, е да придава еластичност на тестото, помагайки му да се надига и да става "дъвкаво". Глутенът може да бъде открит дори в козметични продукти за кожа и коса.

 

Глутенът се състои от глиадин (гликопротеин) и глутенин, който се свързва с нишестето в ендосперма на зърнените култури.


Проламинът (група растителни протеини) и глутелинът (разтворими киселини, основи или агенти от предишната група) съставляват около 80% от протеина в зърнения плод. Тъй като са неразтворими във вода, те могат да бъдат "пречистени" от скорбялата.

 

Глутенът по принцип е световно разпространен източник на протеин и затова често се прибавя към храни с ниско съдържание на протеини.

 

1 от 133 човека в развитите страни показва силни алергични реакции към глутена.

 

На какво мнение са учените за неговата консумация?

 

Хилядолетия наред, хората са се хранели с диета, състояща се от дивеч, плодове и зеленчуци, ядки и семена. С настъпването на неолита (или 9500 г. пр. Хр.) обаче, хората започват да култивират пшеница. От еволюционна гледна точка, този времеви период е много кратък и недостатъчен за адаптация на човешкия стомах към глутеновия начин на хранене.


Пшеница Източник: Wikipedia

 

Човешкият стомах просто не е способен да храносмила глутена и да го разгражда до отделни аминокиселини. Около 40% от населението на САЩ например страда от цьолиакия (остра непоносимост към протеина).


Доктор Вики Питърсън, автор на книгата "Глутеновият ефект" (ориг. заглавие The Gluten Effect), е един от многобройните "воини", тръгнали на мисия срещу глутена. Тя споделя, че фактът, че един човек не страда от цьолиакия, не означава, че той трябва да продължава да се храни с житни култури, съдържащи протеина.

 

Според Питърсън, преди няколко десетилетия се е считало, че човек има вродена (генетична) непоносимост към глутена. Според проучвания от миналата година, това твърдение е много далеч от истината.

 

Все повече хора ще страдат от болестотворните ефекти на глутеновата диета и ще трябва изцяло да изключат глутена от менюто си.

 

Питърсън добавя, че консумацията на глутен е в основата на някои автоимунни заболявания, от които страда 1/3 от населението на САЩ.

 

Вие на какво мнение сте за глутена? Споделете във Facebook или в коментарите отдолу.

 

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Emnuella
22.07.2013 | 19:15
Ще трябва да го намаля,обичам да си похапвам.
3
Стряскащи факти за хляба без който не можем,май ще трябва да се ограничим в консумацията му.
2
Надя
22.07.2013 | 18:13
Не мога да се нахраня ако не изям поне една филия хляб.
1
на пълно сам сагласна защото аз имам този проблем как да се откажа от хляба
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !