Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Да вечеряме като истински италианци!

по статията работи: | 20 юли 2013 Прочитания: 1596
Италианците вечерят късно и много обилно... И много вкусно
Да вечеряме като истински италианци!
Източник: Thinkstock / Guliver

Достатъчен е само един комплимент за италианската кухня и ще спечелите сърцето на всеки италианец завинаги. Веднага ще ви разкаже за всяка една глезотийка, за която му хрумне, а след това и ще ви приготви няколко – за да не е голословен.


La cucina italiana (италианската кухня) е вълшебната фраза, която трябва да научите веднага след "Буонджорно!", че ако не и преди това. Тя ще накара всеки италианец да започне оживено да ръкомаха и да прелива от гордост. И ако имате малко късмет – да ви покани на домашно парти. Ако сте канени на вечеря, по-добре прескочете обяда и си запазете място, защото там се яде. Вкусно и много.

 

Освен че италианците като цяло вечерят доста късно (след 21 часа), вечерята им е обилна и преобилна. Започват с ордьоври (или както им казват - "стуцикини"), обилно полети с вино. Бутилка след бутилка се отварят, придружени от звън на чаши, "Салюте" и "Чин-чин!" (двата начина да кажете наздраве).

 

Стуцикините включват всякакви мини хапки, маслини, прошуто, моцарела, домати, зеленчуци на грил...

 

Но не бързайте да се наядете с тях, защото следват основните ястия (които обикновено са от три броя нагоре) и могат да включват агнешки шишчета, паста, приготвена по всевъзможни начини, лазаня, полента (което не е нищо друго освен качамак със сос от кайма или сирене, но я да видим как ще убедите италианеца, че не ние сме откраднали рецептата), морски дарове, крехко месо с ароматни подправки...

 

Яденето, естествено, върви с оживени разговори и наздравици.

 

След всичко дотук, ако още имате място, е време за десерт – тирамису или английска супа. Опа, не сме се върнали към предястията с тази английска супа. Така се нарича един от най-обичаните италиански десерти, който се прави с пандишпан или бишкоти, червен ароматен ликьор Alchermes и яйчен крем.


А защо се казва супа, че и английска на всичкото отгоре, си остава мистерия и до днес (теории, разбира се, много). Най-голяма вероятност има да попаднете на английска супа на детски рожден ден (както в България ще попаднете на сметанова торта със захарни фигурки).


През лятото може десертът да е просто голяма плодова салата с лимонов сок и ликьор, която, странно или не, на италиански се нарича Macedonia. Македонците тук нямат общо, въпреки че възникването на това наименование се губи назад във вековете и – всъщност кой знае!


И ако си мислите, че с минаването на полунощ и десерта вечерята най-сетне е приключила, много се лъжете. Защото следва масата отново да бъде отрупана със стуцикини и настава едно епично ядене, все едно досега гладни сте стояли. В Италия хапването продължава до 2-3 часа след полунощ, а пиенето – и малко след това.


В малките часове се пият различни диджестиви, за да можете да заспите след цялото това ядене. Като цяло, рядко ще видите много пияни италианци, което донякъде е разбираемо с толкова много храна. Имайте и вие мярка и продължавайте с яденето. Така е, като сте казали на глас вълшебните думички "La cucina italiana”, ще си носите последствията.

 

Последвайте пътешествениците Peika.bg за още апетитни истории!

 

Още чудесни уикенд четива:

 

Къмпинг Градина: Море като за приятели

 

Най-странните причини да поискаш виза

 

Секс туризъм - всичко, за което хората не говорят

Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Картофки, ама по-така ;)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D