Знаем, че хилядолистното тесто е едно от най-калоричните, но при вида на един вкусен кроасан с пълнеж от шоколад или кайсиево сладко, просто оставаме безсилни.
Е, от време на време можем да си позволим по някое прегрешение. Това ще малката ни тайна :)
Попаднахме на една много вкусна рецепта за датски кифлички. Разровихме се малко и какво да видим – датските кифлички всъщност са бутерки с различни пълнежи.
В общи линии представляват виенски кифли от многопластово, маслено тесто. Постепенно са се превърнали в емблема на Дания и съседните скандинавски страни.
Свикнали сме да гледаме на бутер тестото като традиционно френско изделие, но ето че има и други страни, в които са големи почитатели на бутерките и имат претенциите да са горди притежатели на уникални рецепти.
Датските кифлички се казват wienerbrød, или виенски хляб буквално преведено.
Основните съставки в тестото са брашно, яйца, мая, мляко и огромно количество масло или маргарин. Маслото се използва най-много за направа на тестени изделия в Дания.
Пластовете маслено тесто се правят по познатия начин – редове от тесто и масло.
Най-често се консумират с шоколад, пудра захар, глазура или ядки. Могат и да са пълни с различни сладка, марципан.
Както следва ще ви предложим и една рецепта за датски бутерки. Ако трябва да сме честни, на нас ни се хапват една-две от тях :)