По навик винаги овкусяваме салатата със зехтин. Като оставим настрана вкусовите качества, има ли други ползи от това действие? Оказва се, че има.
Мононенаситените киселини, каквито има в зехтина, са най-ефикасни за абсорбирането на каротеноидите. Както знаем, това са антиоксиданти, които се срещат в плодовете и зеленчуците.
Много изследвания вече са доказали, че каротеноидите, например бета каротина, са много по-лесно усвоими от организма в присъствието на мазнина.
Едно изследване, публикувано в Журнала за молекулно хранене и изследване на храна, учените дават на участниците 3 вида салати с различен дресинг– с наситени мазнини, с мононенаситени мазнини или полиненаситени мазнини.
След това учените изследват кръвта на участниците, за да проверят нивата на мастноразтворимите каротеноиди. Сред тях влизат, освен бета каротин, лутеин, ликопен, зеаксантин.
Въпреки че всички мазнини помагат за абсорбирането на каротеноидите, салатите с мононенаситени мазнини, именно зехтин, показват еднакво добри резултат и в малко, и в голямо количество дресинг.
С други думи, необходимо е минимално количество от тези добри мазнини. От друга страна, при мононаситените и полиненаситените мазнини се изискват много по-големи количества, за да се достигне отличното ниво на абсорбиране.
Важно е да се отбележи, че в случая на това изследване, учените използват олио от рапица като източник на мононенаситени мазнини. Зехтинът обаче съдържа много повече мононенаситени мазнини от споменатата растителна мазнина.