Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Защо е важно да слагаме зехтин в салатата?

по статията работи: | 25 юни 2014 Прочитания: 2981 1
Има си конкретна причина
Защо е важно да слагаме зехтин в салатата?
Източник: Kulinar.bg

По навик винаги овкусяваме салатата със зехтин. Като оставим настрана вкусовите качества, има ли други ползи от това действие? Оказва се, че има.

 

Мононенаситените киселини, каквито има в зехтина, са най-ефикасни за абсорбирането на каротеноидите. Както знаем, това са антиоксиданти, които се срещат в плодовете и зеленчуците.

 

Много изследвания вече са доказали, че каротеноидите, например бета каротина, са много по-лесно усвоими от организма в присъствието на мазнина.

 

Едно изследване, публикувано в Журнала за молекулно хранене и изследване на храна, учените дават на участниците 3 вида салати с различен дресинг– с наситени мазнини, с мононенаситени мазнини или полиненаситени мазнини.

 

След това учените изследват кръвта на участниците, за да проверят нивата на мастноразтворимите каротеноиди. Сред тях влизат, освен бета каротин, лутеин, ликопен, зеаксантин.

 

Въпреки че всички мазнини помагат за абсорбирането на каротеноидите, салатите с мононенаситени мазнини, именно зехтин, показват еднакво добри резултат и в малко, и в голямо количество дресинг.

 

С други думи, необходимо е минимално количество от тези добри мазнини. От друга страна, при мононаситените и полиненаситените мазнини се изискват много по-големи количества, за да се достигне отличното ниво на абсорбиране.

 

Важно е да се отбележи, че в случая на това изследване, учените използват олио от рапица като източник на мононенаситени мазнини. Зехтинът обаче съдържа много повече мононенаситени мазнини от споменатата растителна мазнина.

Рейтинг: 3 / 5 , 1 глас
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Бела Дона
25.06.2014 | 12:54
Винаги слагам зехтин в салатката и става наистина още по - вкусна
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Виното става по-добро с възрастта. Колкото повече остарявам, толкова повече го оценявам." Анонимно  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...