Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Защо слагаме сол във врящата вода?

по статията работи: | 13 март 2014 Прочитания: 3409 2
Когато варим паста или ориз
Защо слагаме сол във врящата вода?
Източник: Photl

Има някои техники на готвене, които сме възприели от майките, бабите си или просто сме прочели за тях първият път, когато сме сготвили дадено ястие.

 

Следователно приемаме съответната техника за правилна и задължителна и при следващите пъти, когато готвим определена рецепта.

 

Но всяка една ли е правилна и необходима? Замисляли ли сме за ползата от някои практики?

 

Какво слагаме във врящата вода, когато имаме намерение да сготвим паста или ориз? Точно така сол. Но защо го правим?

 

Най-разширената теория е: Защото добавянето на сол във водата придава вкус, който вкус се абсорбира от храната, която ври в съда.

 

И още една причина – защото солта увеличава точката на кипене на водата, което означава, че когато добавите пастата, например, по-високата температура ще сготви по-качествено храната. Но това е само популярната теория.

 

Каква е истината за практика да подсоляваме водата? В действителност трябва да прибавим 230 грама сол на литър вода, за да повишим температурата на кипене с едва 2 °С. Това значи 58 грама сол за половин градус на всеки литър вода. Е, това не е ли огромно количество сол, което, освен погрешка, няма как да присъства в ястието ни?

 

Какъв е изводът? Да не следваме сляпо всяка една практика, без да се замисляме за истинността й. Ако избягвате или не трябва да консумирате сол, не се притеснявайте да сварите пастата без нея. Опитът няма да е провален. А след това можете да я овкусите със сол или други подправки или сосове по желание. 

 

Рейтинг: 4 / 5 , 324 гласa
Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Светла Иванова
14.03.2014 | 07:59
Друго си е самата паста да е овкусена.Има разлика при варена със и без сол паста.По добре в соса после да няма сол,отколкото пастата да е варена без.Мое мнение :)
1
Margaritka
13.03.2014 | 16:19
е аз лично слагам за да се овкуси :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Картофки, ама по-така ;)
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...