Има някои техники на готвене, които сме възприели от майките, бабите си или просто сме прочели за тях първият път, когато сме сготвили дадено ястие.
Следователно приемаме съответната техника за правилна и задължителна и при следващите пъти, когато готвим определена рецепта.
Но всяка една ли е правилна и необходима? Замисляли ли сме за ползата от някои практики?
Какво слагаме във врящата вода, когато имаме намерение да сготвим паста или ориз? Точно така сол. Но защо го правим?
Най-разширената теория е: Защото добавянето на сол във водата придава вкус, който вкус се абсорбира от храната, която ври в съда.
И още една причина – защото солта увеличава точката на кипене на водата, което означава, че когато добавите пастата, например, по-високата температура ще сготви по-качествено храната. Но това е само популярната теория.
Каква е истината за практика да подсоляваме водата? В действителност трябва да прибавим 230 грама сол на литър вода, за да повишим температурата на кипене с едва 2 °С. Това значи 58 грама сол за половин градус на всеки литър вода. Е, това не е ли огромно количество сол, което, освен погрешка, няма как да присъства в ястието ни?
Какъв е изводът? Да не следваме сляпо всяка една практика, без да се замисляме за истинността й. Ако избягвате или не трябва да консумирате сол, не се притеснявайте да сварите пастата без нея. Опитът няма да е провален. А след това можете да я овкусите със сол или други подправки или сосове по желание.