Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Истинският сладко-кисел сос

по статията работи: | 20 март 2018 Прочитания: 53242 1
Плюс рецепта за оригила
Истинският сладко-кисел сос
Източник: Thinkstock/Guliver

"Сладко-кисел" е термин, който се използва за детерминиране на готварски методи и стилове на готвене.

 

Но може би най-честата асоциация, която правим, когато чуем словосъчетанието е сос, част от китайската кухня. Който отдавна е прехвърлил границата на Китай, за да се превърне в един от най-харесваните сосове в Северна Америка и Европа.

 

Според някои, рецептата за сладко-кисел сос идва от китайската провинция Хунан. Но сосът там се прави от слаб оцет и захар. Това не отговаря на разбирането на повечето хора, включително и на китайците, за сладко-кисел сос. На много места в Китай използват соса са гарнитура към риба и месо, а не за готвене, както го ползват в най-западните части на Китай.

 

Ястията със сладко-кисел сос имат много разновидности: Гуо Бао Роу (Североизточен Китай), сладко-кисел речен шаран (провинция Шандун), слако-кисели ребърца (част от кухнята на Шанхай) и др.

 

Но може би най-известните ястия, или по-скоро меса, гарнирани с въпросния сос са прословутото пиле със сладко-кисел сос, скариди и свинско месо.

 

Предлагаме ви една рецепта за сладко-кисел сос по китайски.


Необходими продукти:

 

1/3 чаша ябълков или орозив оцет (но за препоръчване е оризовият)

 

4 с.л. кафява захар

 

1 с.л. кетчуп

 

1 ч.л. соев сос

 

2 ч.л. царевично нишесте

 

4 ч.л. вода


Начин на приготвяне: 

 

Смесете оцета, кафявата захар, кетчупа и соевия сос заедно в съд, сложете на котлона и оставете за кипне.

 

Смесете царевичното нишесте и водата. Сложете към останалите продукти. Гответе, разбърквайки, докато се сгъсти.

 

*По желание можете да сложите една зелена люта чушка, нарязана на много ситни парченца, малко ананас, също наситнен. Като тряба да ги сложите малко след като сте добавили нишестето. За да направите по-гъст сос, сложете 4 лъжички нишесте, без да променяте количеството на водата.

 

Рейтинг: 4.3 / 5 , 3 гласa
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Radina
20.03.2014 | 16:47
винаги съм мислила,че се слага мед в сладко-киселия сос!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Ако знаехте колко рядко ви разбират правилно, щяхте по-често да мълчите." Гьоте
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Намерих чиния с торта в хладилника и бележка "НЕ ЯЖ"! Сега в хладилника има празна чиния с бележка "Една торта НЕ може да ми нарежда...