"Сладко-кисел" е термин, който се използва за детерминиране на готварски методи и стилове на готвене.
Но може би най-честата асоциация, която правим, когато чуем словосъчетанието е сос, част от китайската кухня. Който отдавна е прехвърлил границата на Китай, за да се превърне в един от най-харесваните сосове в Северна Америка и Европа.
Според някои, рецептата за сладко-кисел сос идва от китайската провинция Хунан. Но сосът там се прави от слаб оцет и захар. Това не отговаря на разбирането на повечето хора, включително и на китайците, за сладко-кисел сос. На много места в Китай използват соса са гарнитура към риба и месо, а не за готвене, както го ползват в най-западните части на Китай.
Ястията със сладко-кисел сос имат много разновидности: Гуо Бао Роу (Североизточен Китай), сладко-кисел речен шаран (провинция Шандун), слако-кисели ребърца (част от кухнята на Шанхай) и др.
Но може би най-известните ястия, или по-скоро меса, гарнирани с въпросния сос са прословутото пиле със сладко-кисел сос, скариди и свинско месо.
Предлагаме ви една рецепта за сладко-кисел сос по китайски.
Необходими продукти:
1/3 чаша ябълков или орозив оцет (но за препоръчване е оризовият)
4 с.л. кафява захар
1 с.л. кетчуп
1 ч.л. соев сос
2 ч.л. царевично нишесте
4 ч.л. вода
Начин на приготвяне:
Смесете оцета, кафявата захар, кетчупа и соевия сос заедно в съд, сложете на котлона и оставете за кипне.
Смесете царевичното нишесте и водата. Сложете към останалите продукти. Гответе, разбърквайки, докато се сгъсти.
*По желание можете да сложите една зелена люта чушка, нарязана на много ситни парченца, малко ананас, също наситнен. Като тряба да ги сложите малко след като сте добавили нишестето. За да направите по-гъст сос, сложете 4 лъжички нишесте, без да променяте количеството на водата.