Зехтинът е един от вече най-често използваните продукти в кухнята.
Предпочитаме го пред олиото за салати, все по-често го заменяме, когато месим тесто и изобщо зехтинът е един от най-добрите ни приятели в кухнята.
Когато зехтинът навлезе в България, се асоциираше с качество и дори класа.
Качественият зехтин всъщност би трябвало да е доста скъп. И това е нормално, като се има предвид начинът му на приготвяне.
Припомнете си тайната на качествения зехтин.
Знаем, че зехтинът е чудесно средство за поддържане на младост и дълголетие. Разбира се, стига да е качествен. За какво всъщност е полезен зехтинът?
Само дето, днес пазарът се е наводнил с изкуствени заместители на качествения зехтин.
Можем ли да се предпазим от имитациите? И как да разберем дали зехтинът е качествен?
Има един супер лесен трик, с който може да проверите качеството на зехтина.
photl.com
Отделете в малко стъклено бурканче от зехтина. Сложете го във фризера. И тук е тънкият момент.
Ако зехтинът е качествен, той ТРЯБВА да замръзне.
Ако НЕ замръзне веднага или в близките няколко дни, то има голяма вероятност да е некачествен.
Този домашен тест няма да ви коства нищо, но ще ви отговори на въпроса "Качествен ли е зехтинът, който ползвате?"
Припомнете си от съветите на Люба още някои интересни факти за зехтина.