Обелете и измийте добре картофите. Нарежете всеки картоф на три части и поставете в тенджера с подсолена вода. Сварете ги добре, почти до скашкването им.
Рязането на картофите, преди сваряване, помага за извличането на по-голямо количество нишесте от тях и след това по-лесно ще се замеси тестото.
Докато чакате картофите да се сварят, в купа поставете ситно нарязания бекон. Смесете го с топеното сирене (по възможност изберете меко сирене).
След като картофите са готови, отцедете ги в голяма купа. Прибавете маслото и индийското орехче. Смачкайте картофите на пухкаво пюре (ако не се получава гладко пюре, добавете още масло или олио).
Изчакайте да изстинат малко и добавете яйцето и половината от брашното. С влажни ръце започнете да месите продуктите до получаване на мека и еднородна смес.
Оставете всичко да престои 10-15 минути и през това време загрейте мазнината в дълбок съд на умерена температура.
Вземете с влажна ръка от сместа и направете голяма топка. Леко с палци притискайте средата и издърпвайте навън, докато се получи нещо като кошничка. Вътре сложете лъжичка от бекона. Оформете отново топка и оваляйте в галетата и останалото брашно.
Сложете в загрятата мазнина и пържете до приятен златист цвят.