Продуктите са със стайна температура. Първо смесваме маята с 1 супена лъжица брашно, 2-3 лъжици прясно мляко, щипка сол и щипка захар. Като шупне слагаме още малко брашно и мляко и пак шупва - по 10-15 минути всеки път.
В затоплена тава пресяваме брашното и правим кладенче. Разбиваме яйцата и ги смесваме с млякото, захарта и солта. Поставяме сместа малко по малко в кладенчето, като бъркаме с ръка. После добавяме шупналата мая.
Месим, докато стане гладко - като си мажем ръцете с разтопено масло. За да стане козунака на конци, при месенето се удря в масата и се разтегля с ръце. Завиваме тестото с кърпа да втаса - половин-един час, да изпълни тавата.
Пак го месим с намаслени ръце. После прибавяме подправките - орехчето, лимоновата кора, сушените плодове, ядките, мармалад ако има. Слагаме тестото във формата за печене, която е намазана с масло. Може да сплетем на плитки, или да завием руло.
Втасалото тесто трябва да заема половината тава, защото при печенето ще се надигне още. Отгоре намазваме с разбито яйце и поръсваме с кристална захар. Печем в умерена фурна, която не е загрята предварително. Вадим от тавата, като изстинат козунаците.