Пилето или друга птица (около 1,5кг) се измива много добре. Посолява се.
В част от маслото се запържват лука и гъбите, прибавяме 2 ч.ч. вода или бульон. На половината време преди да е готов оризът, се прибавят нарязаните стафиди.
Забележка: Нарязвам ги, защото не обичам, когато стафидите набъбнат и се получи нещо като плънка с грозде, затова ги накълцвам и така извличам максимално сладкия им вкус.
Прибавят се стрит на ситно джоджен, черен пипер и сол.
Когато оризът поеме водата (бульона), към плънката добавяме бучка масло за още по-богат вкус и се пълни пилето.
Отгоре се намазва с масло и червен пипер за красива коричка.
Пече се до готовност, така че при забождане с вилица да не изтича сок.
Плънката, която остане я досварявам и сервирам отделно.