Загрейте зехтина директно в тенджерата, след това прибавете нарязаните лук и моркови. Сотирайте 10-тина минути, добавете кимиона и разбъркайте.
Намалете температурата и покрийте, оставете да се задуши за още 10 минути.
Добавете лещата и налейте достатъчно вода, за да я покрие. Изчакайте да кипне и отново намалете температурата, като оставите да се готви за 20 минути, или до пълното омекване на продуктите.
Налейте още малко вода, да се компенсира тази, която е поета от лещата.
Махнете от котлона, добавете нарязаните кайсии и последното количество вода. Подправете със сол на вкус, като внимавате да не прекалите. (Точното количество е толкова, че да не пречи на аромата на плодовете и зеленчуците.)
Пюрирайте с помощта на блендер до гладкост. Сервирайте супата топла.