Маймунският хляб, известен още като "маймунски пъзел", "лепкав хляб", "африканска торта за кафе" и "златна корона", е една от най-предпочитаните закуски в САЩ.
Наред с палачинките, гофретите и тостовете, маймунският хляб има своето място до кафето и чая на масата на американците.
Тестеното изделие се приготвя от хлебни топки, които се заливат със сос от карамел и масло. И за да е още по-неповторим аромата, се добавят канела, различни сушени плодове и ядки, мариновани в коняк.
Традиционно маймунският хляб се сервира топъл, за да могат парчетата да се отделят по-лесно и да се консумират направо с ръце.
И ако се чудите откъде идва интересното име на сладкото тестено изделие, трябва да знаете, че предположенията са няколко, и все неясни. Според едно от тях, името на хляба идва от приликата му с плодовете на африканското дърво "баобаб".
Смята се, че с тези плодове са се хранели маймуните. Според друго предположение, името на маймунския хляб води началото си от дървото "маймунски пъзел", на което, според някои, хлябът прилича.
Освен като сладък, маймунският хляб може да се приготвя и като солен. Вариантите са много, а рецептите винаги може да се променят според вкуса.
Много хора го приготвят като пица – с доматен сос, колбас, сирене и чубрица.
Други пък като запеканка с кашкавал. А трeти просто използват аромати – чесън, билки и различни подправки.
Ако идеята ви допада и искате да приготвите маймунски хляб за закуска, вижте една традиционна рецепта, по която може да го направите.
Ако пък соленият вариант ви харесва повече, вижте как да си приготвите маймунски хляб с чесън и пармзан.