Нарязваме измитите и обелени картофи на конкасе (малки кубчета), нарязваме на ситно и лука.
В тава слагаме олиото, картофите и лука и ги поставяме в предварително загрята фурна на 180 С.
От време на време разбъркваме (в самата фурна аз правя това запържване на продуктите), след 10 минути слагаме и 1 с.л. червен пипер, и пак връщаме във фурната за 5 минути.
После изкарваме тавата и слагаме каймата (свинска), разбъркваме, и добавяме и подправките (чубрицата, черен пипер, мащерката и солта), и добавяме настъргания домат и ситно нарязания магданоз.
Наливаме топла вода да покрие картофите и каймата почти изцяло и слагаме във фурнта.
В купа разбъркваме кисело мляко с яйцето, брашното и останалия червен пипер.
След като изври водата и остане на мазнина, изваждаме от фурната и изсипваме млечната смес (трябва да има навсякъде върху картофите и каймата) и връщаме във фурната.
Мусаката е готова, когато се получи златиста коричка отгоре. Сервираме с кисело мляко.