Моринда цитрифолиа, или индийска черница, е най-голямата черница, която сме виждали. Дървото е от семейството на кафето. Разпространено е в земите на Югоизточна Азия и Австралия.
Огромната черница днес се отглежда навсякъде в тропиците и е добре култивирана. Английските наименования на плода са голямата моринда, индийска черница, нони и др.
Черницата расте по сенчести гори толкова добре, колкото и на открити скалисти места и пясъчни ивици. Излиза, че дървото никак не е капризно.
Започва да дава плод след 18 месеца. Но интересното е, че не спира да ражда през цялата година.
Дава средно между 4 и 8 килограма плод на месец. Може да порасне до 9 метра и има огромни, тъмнозелени, лъскави листа.
Докато расте, дървото отделя неприятна миризма, подобна на сирене, затова на някои места го наричат именно "cheese fruit". Големите плодове могат да достигнат до 18 сантиметра.
Черницата съдържа въглехидрати и фибри в умерени количества. Другите микровещества преобладават в плодовете – калий, желязо, витамини С и В3.
От кората на дървото се извлича кафяво багрило, което се използва за бодисване на платове.
В Хавай пък употребяват жълтото багрило от корените за оцветяване на платове и дрехи.
От нони се извлича екстракт, който се е използвал в народната медицина много усилено. Затова можете и да го срещнете под името "древен аспирин".
Едно от последните открити приложения на нони е под формата на масло. Съдържа линоленова киселина, която има евентуално полезно действие върху кожата.
Прилага се при акне, възпалание на кожата, увеличаване или намаляване на влагата на кожата.