Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Олиото може да бъде по-полезно

по статията работи: | 02 октомври 2013 Прочитания: 1723 1
Ако знаем как да готвим с него
Олиото може да бъде по-полезно
Източник: Photl

Независимо от това, че сме избрали най-хубавата и подходяща мазнина, било то който и да е вид олио, може да се получи така, че да не извлечем всички полезни свойства от него по време на готвенето.

 

Това се дължи на момента, в който температурата достига точката, в която мазнината започва да отделя сив дим.

 

Знаете, че когато олиото е изгоряло най-малко вкусът на ястието се изменя и то в отрицателната посока. А никой не иска това.

 

Има няколко лесни съвета, които можете да следвате, ако искате да използвате мазнината в готвенето по най-полезния начин, за да получите оптималното количество полезни вещества, съдържащи се в нея.


Не загрявайте печката на максимална степен, дръжте я на средна степен. Това ще помогне на хранителния състав в олиото, което използвате, да се запази максимално. Пък и когато имаме повече търпение и позволим на храната да се сготви по-бавно, тя става по-вкусна.


Опитайте се да не пържите храната. Печете месото и зеленчуците. Температурата трябва да се поддържа постоянна.


Обикновено, мазнините се окисляват, когато биват подложени на влиянието на светлината и въздуха. Така че, съхранявайте мазнината (олио, масло от различни суровини) на тъмно и хладно място. Това ще предотврати ненужното окисление и ще запази свежестта на мазнината.


Когато готвите, използвайте съдове с незалепващо покритие.


Сложете малко масло за аромат, след като почти сте загрели съда, не го оставяйте да се затопля, заедно с мазнината. Малко преди да започнете същинското готвене, сложете и останалото количество мазнина, което смятате да използвате. Така тя няма да бъде изложена на продължително загряване и няма опасност да изгори.

 


Комбинирайте няколко вида мазнина: масло от авокадо, която е подходяща за готвене на мононенаситени мазнини. Това предпазва от изгарянето на мазнините.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
ана
02.10.2013 | 16:20
Добри съвети.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...