Ако обичате и консумирате китайски кухня, няма как да не сте обърнали внимание на вкусния пържен ориз с яйца, който се сервира към почти всяко ястие.
Вместо обаче да поръчвате от ресторант, можете да си го приготвите сами, у дома.
Така ще си спестите вредната мазнина, която обикновено използват в масовите китайски заведения, и ще сте убедени в качеството на продуктите.
За да си приготвите рецептата във вариант, най-близък до оригинала, ще ви е необходим продълговат (дългозърнест ориз).
Тъй като идеята на ястието е да използва ориз, който е останал от предишно готвене, видът му ще зависи именно от това. Все пак, може би деликатният ориз басмати не е най-добрият избор, тъй като съвсем ще изгуби фината си вкусово-ароматна стойност.
Най-добрият съвет при приготвяне на този пържен ориз е да използвате предваритено сварен и студен такъв. Както вече споменахме, ориз, останал от предишно готвене. Добре е да е престоял в хладилник за няколко часа. Иначе ще слепне и идеята на ястието ще отиде по дяволите.
Разбира се, съществува опцията да сварите ориза, да го отцедите хубаво и да го прибавите мигновено към уок тигана. Но резултатът няма да е съвсем същия.
Към ориза можете да прибавите практически всеки продукт, който ви е останал от готвене или пък не сте похапнали. На английски си имат специална дума за това – leftovers, но това не е толкова важно. Задължително е обаче присъствието на яйце, като е важно кога точно се прибавя то.
Някои кулинари първо запържват яйцето (на принципа на бърканите яйца) и след това го прибавят към ястието. Може леко да го запържите, колкото да не е съвсем сурово, и тогава да го сложите към ориза.
Друг вариант е да направите нещо като "дупка" в центъра на ориза (докато е в тигана), да чукнете там яйцето, да го разбъркате и да смесите двата продукта.
Съществува още една опция – да прибавите яйцето съвсем сурово, за да се абсорбира то от ориза максимално добре.
И след толкова много вкусни приказки, дойде ред на рецептата за пържен ориз с яйцa по метода стър-фрай.