Понякога един сос е способен да промени изцяло дадено ястие.
В някои рецепти добавянето на сос е по желание, в други трябва стриктно да спазваме предписанието, ако искаме да получим даден вкус.
Има някои основни видове сосове, които е добре да знаем, ако ни се наложи да ги добавим. Например, приготвили сме някакво месо, но не сме се представили добре и нещо във вкуса му липсва. Това, което може да ни спаси е един класически сос за месо.
И така нека видим кои са класическите сосове заедно с рецептите за направата им, за да сме подготвени във всеки момент.
Започваме с класически италиански доматен сос. Не е нужно да казваме, че той може да со добави на абсолютно всяко едно ястие, в което има паста. Съвсем различен вкус ще добиете гозбата, ако си направим соса, а не използваме готов или само доматено пюре.
Сос за печени птици – още един класически сос, който можем да добавяме към всяко едно ястие, съдържащо птиче месо. Малко по-тежичък е, тъй като съдържа майонеза, тъй че е добре да прецените калоричността на останалите компоненти от блюдото.
Червените меса могат да се поднесат със студен сос. Той е на основата на цвеклото. Изключително подходящ е като компания на пача.
Салатките, поднесени със сос, просто добиват съвсем различен облик. Затова трябва да опитате този Ранч сос, на основата на цедено кисело мляко. Наистина допълва чудесно салатите, но също може да се поднесе към месо или сандвич.
Pinterest/chef-in-training.com
Сос Маринара. Него можете да сложите освен на Спагетите маринара, разбира се, също и на кюфтета или кебабчета. Може да замени лютеницата и да разнообрази познатите ястия.
Песто с босилек. Една класическа рецепта, отново част от италианската кухня. Можете да го сложите към рецепти, в които има босилек, тоест да обогатите вкуса им с пестото, да замените соса за пицата, да се смеси със съставките на хляба и да се изпече заедно с него и др.
photl.com
И още един вариант на песто, само че с маслини. Изключително богат вкус. Единственото, което е добре да се има предвид е, че може да се получи по-солено, заради маслините. Затова съобразете останалото количество сол в гозбата.