Пържените филийки? Сигурни сме, че само като чухте за тях и ви се прииска веднага да си хапнете поне две от тях.
Те са една от предпочитаните закуски на много места по света. Всъщност често се определят като една от най-редовно приготвяните и определено една от най-обичаните брънч храни.
Освен, че е толкова вкусно, е и много практично. Всеки малко по-стар и вече не толкова мек хляб, може да се "възроди" под формата на една вкусна закуска.
Но има и няколко грешки, които често се отчитат при направа на пържените филийки. Ето ги и тях.
Слагаме твърде много мляко и захар в панировката
Ако прекалим с млякото, яйцата няма да могат да се сготвят достъчно добре. Що се отнася до захарта в сместа, то няма нужда дори да слагаме, ако имаме намерение на ги полеем с мед, кленов сироп или да ги поръсим с пудра захар.
Не разбиваме колкото е необходимо панировката
Не искаме белтъкът да си личи, полепнал на парченца по филийката. Затова е важно да разбием сместа за паниране много внимателно.
Не избираме подходящ хляб
Ако хлябът е много тънък, ще стане прекалено крехък, когато го потопите в панировката. И обратно – ако е прекалено дебела филийката, няма да може да се изпържи отвътре, а ще изгори отвън.
Напояваме хляба с панировка недостатъчно
Много от нас, топват филийките светкавично, притеснявайки се, че ще се разпаднат. Ако сме подбрали правилното парче хляб, това няма да се случи. Необходимо е добре да потапяме хляба в сместа.
Не използваме правилната температура
Филийките не са пържола, не трябва да изгаряме повърхността им. Ако слагаме захар в сместа, то тя ще ускори процеса на карамелизиране, което ще доведе до бързо изгаряне на повърхността.
Не загряваме тигана дъстатъчно
Това прави един кръг от панировка около първото парче хляб, което бързо ще загори. А яйцата няма да започнат да се готвят веднага, тъй като и мазнината няма да е достигнала необходимата температура.
Използваме само масло
Намажете леко тигана със спрей за готвене или олио и след това сложете маслото. Това ще предпази маслото от загаряне. Не забравяйте да избършете с домакинска хартия тигана, след всяка партида. И тогава повторете процедурата по намазняването.