Първо трябва да се приготви сместа, с която ще се мажат корите. В касерола се смесват олиото и газираната вода да заврят. След това сместа се прехвърля в чиния и се оставя да се охлади.
След това приготвяме сиропчето, за да има време докато правим баклавата да се охлади. Отново в касерола слагаме водата, захарта и 2-3 шайби от лимона. Вари се 10 минути на слаб огън.
За плънката: Смесваме натрошения на малки парченца шоколад, натрошените и/или смлени ядки, кафявата захар, грис и портокаловите кори. Разбъркват се добре.
Вземат се по 2 от корите и на 3 пръста от началото се поставя метален шиш, който е необходим за доброто оформяне на баклавата. С началото на кората (тези 3 пръста от началото) се покрива шиша (прегъва се нагоре).
След това с четка се маже цялата дължина на корите, с приготвената и охладена смес от газирана вода и олио. По дължината на прегъвката се разпределят около 3 супени лъжици от плънката и се завива на руло. За да се получи по-нагъната форма, след като се навие, двата края се избутват едновременно към средата с помощта на ръцете.
Поставя се в тавата за печене, като постепенно се побутва шиша внимателно, за да излезе. Така се оформят и другите парчета. С нож нарязваме баклавата на парчета с желаната дължина.
Намазваме баклавата обилно с разтопеното масло и печем в предварително загрята фурна на 170 С за около 40 минути. След като се изпече, още топла трябва да се залее с охладения сироп.
Добре е да престои една нощ преди консумация. По желание може да я украсите с натрошени ядки, пръчици, разтопен шоколад, топинг или както прецените. Да ви е сладко!