Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Пуешкото вече няма да е сухо!

по статията работи: | 15 декември 2016 Прочитания: 5414
Страхотен трик за сочна пуйка
Пуешкото вече няма да е сухо!
Източник: Youtube

Пуешкото месо е сред най-сухите видове меса. Именно това е причината много хора дори да не се опитват да пекат пуйка у дома. Е, има решение и на този въпрос и той е в саламурата, образно казано. Ще ви покажем как да овкусите пуйката по правилния начин, за да се получи една сочна пуйка за празничната трапеза.

 

Пуешкото месо има малко мазнини само по себе си, затова се нуждае от малко помощ и една проста добавка, за да достигне съвършен вкус.

 

Много е лесно – вода и сол. От тях се прави саламура, в която се потапя пуйката. По този начин пуешкото поема екстра влага, което автоматично изключва варианта за сухо месо на финала.

 

А заедно с водата пуйката поема от солта, което я овкусява отвътре и отвън. А освен това, солта разгражда някои от мускулните протеини на птицата, което я прави крехка и позволява на още по-качественото абсорбиране на течността.

 

Саламурата ще ви спаси и ако случайно се улисате в друга дейност и оставите птицата малко по-дълго във фурната. Тоест вероятността да я направите суха без саламура е много по-голяма – застраховайте се и сложете саламурата.

 

Искаме да кажем, че за тази цел ви трябва повече време, затова е добре да започнете с обработката на пуйката отрано – 1-2 дни преди Коледа.

 

Какво ви трябва:

 

1 пуйка средна големина

1 л вода

¾ ч.ч. сол

по желание – дафинов лист, пипер, карамфил, портокалови корички

 

Голяма тенджера с капак и достатъчно място в хладилника, за да сложите тази тенджера


sxc.hu

 

Направа: Сложете 250 мл вода в микровълновата, трябва да се загрее толкова, че да може да се разтворите солта в нея.

 

Сложете пуйката в тенджерата, полейте със солта, след това налейте и останалата вода. Сложете капака и приберете в хладилника за 12 до 24 часа. 

 

След като мине това време, изплакнете пуйката под течаща вода и подсушете. Ако искате да имате хрупкава коричка, тогава трябва да оставите пуйката за още 12 часа да изсъхне и солта ще помогне за хубавото опичане на пуйката.

 

Печете както обикновено. Но я проверявайте по-често. Можете да опечете пуйката и веднага след потапянето й в саламурата и да пропуснете сушенето, ако нямате толкова време.

 

Ако имате притеснения за това как да определите колко голяма пуйка ви трябва - ето как се избира пуйка за повече гости.

 

Рейтинг: 2 / 5 , 1 глас
Коментари(0)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
- Скъпа, какво има за вечеря? - Днес сготвих Крайно Мързеливи сарми... - Какво пък значи това? - Ами, зелевите листа са в буркан,...