Пригответе марината от морската сол, зърната черен пипер, коняка, мандарините, нарязани на филии и вода, колкото да покрие пуйката и я оставете 10 часа в нея.
Задушете измитите и нарязани на филии гъби в маслото, посолете и поръсете с черен пипер.Омесете ги с изстисканата от наденицата кайма, голяма филия бял хляб, накисната в мляко, настъргания лук, чубрицата, няколко от кестените и хималайската сол. Напълнете пуйката и я зашийте.
Поставете я в подходяща тава, налейте 3 пръста от маринатата, завийте я с фолио и печете 2 часа на 150 С с въртящ въздух (вентилатор).
Отстранете фолиото и глазирайте пуйката със сместа от соевия сос, меда, солта и смления черен пипер, нанасяйки я с четка. Ако се налага, долейте още от маринатата, в която добавите и остатъка от сместа за глазиране.
Увеличете градусите на 180 и печете още 1 час, или докато се зачерви добре, като първо я запечете откъм гърба, а после я обърнете да се запекат и гърдите, като при последното обръщане посипете останалите кестени около нея.
Уточнявам, че използвам готови бланширани и замразени кестени. Разбира се, могат да се използват и сурови кестени, но трябва предварително да ги обработите, сварите и обелите, което е доста трудоемко.
Преди сервиране гарнирайте пуйката с резенчетата мандарини.