Никулден е на прага ни, както се казва. Той е един от най-хубавите празници по това време на годината, а и бройката на именниците в България никак не е за пренебрегване.
Искахме да ви разкажем по-подробно за някоя традиционна рецепта, която се приготвя на 6 декември (Никулден). Сетихме се за вкусния рибник. Рецептата представлява вкусен пълнен шаран, апетитно скрит в тесто. Потърсихме на различни места и се оказа, че има разнообразни съставки, които можете да използвате, за да напълните шарана.
Ние ще ви предложим една от тези рецепти, а вие сте свободни да промените плънката лекичко, според вкуса си, ако се чувствате достатъчно сигурни в кулинарните си умения.
Необходими продукти:
1 кг шаран
За плънката:
1 чаена чаша ситно смлени орехи
5 супени лъжици олио или зехтин
1 (или 2 по-малки) глава кромид лук
1 супена лъжица босилек
3 броя кисели краставички
1 съпена лъжица консервирани домати (смлени)
сол и черен пипер на вкус
Продукти за тестото:
400 грама брашно
200 мл вода
1 щипка сол
Започнете рибника, като приготвите шарана. Изчистете го добре от люспите, но внимавайте нито една да не пада на земята. Знаете ли защо? Защото има поверие, което гласи, че където падне люспа и там стъпи човек, то той ще се разболее и, дори, го застрашава смъртна опасност.
От продуктите за тестото се омесва меко тесто. И се оставя да втаса на стайна температура за около половин час.
Докато чакате тестото да се надигне, пригответе плънката за рибника. Загрейте мазнината в тиган. Запържете изчистения и нарязан ситно кромид лук. Когато покафенее леко, добавете орехите, киселите краставички, също ситно нарязани, и доматите. Всичко се подправя със сол и черен пипер и се добавя босилека, малко преди плънката за рибника да се махне от котлона.
Готовата плънка се слага в подсушения шаран и се завързва с конец.
Започнете завиването на шарана в тестото.
Втасалото тесто може да се разточи направо, както е цяло, или да се раздели на няколко кори. Те се разточат поотделно, по желание може да се намажат с масло. Така вкусът ще стене още по-наситен. После се слагат една върху друга и отново се разточват.
След това шаранът се завива в тестото и се пече за 40-50 минути на 180-200 С, или докато тестото е готово.
Има е още един вариант, по който можете да завиете шарана. Така рибникът ще изглежда и много атрактивно, освен, че ще вкусен, в което никой не се съмнява.
Преди да разточите тестото, може да отделите една малка част от него. След това остава да проявите и малко въображение. То ще ви трябва, за да изрежете и оформите украса за тестото.
Можете да оформите уста, опашка, очи и люспи, като ги изрежете от тестото с помощта на малка капачица или друго кръгче, което ви дойде наум. Подредете ги върху завития в тесто шаран и ги притиснете леко, за да се залепят и да не паднат при печенето. Или просто опитайте да оформите тези характерни "рибешки особености", като използвате много остър нож, режейки вече завитото тесто.
Така приготвен рибникът наистина ще бъде гвоздеят на празника и ще изненадате близките за Никулден.