В тиган карамелизирайте захарта (пол.ч.ч.) и маслото (3 с.л.), след което го изсипете във формата, в която ще приготвяте кекса.
Като изстине малко карамела, подредете отгоре обелените и нарязани на филийки круши. Отделно отделете белтъците от жълтъците, разбийте белтъците на сняг и ги оставете настрани.
В голяма купа разбийте маслото (125 г.) и захарта (1 ч.ч.), после постепенно добавяйте жълтъците, един по един, като продължавате да бъркате с миксера.
Добавете и млякото и разбийте хубаво. Смесете брашното с ванилията и бакпулвера и добавете към сместа. След като разбиете хубаво, оставете миксера и с дървена лъжица добавете белтъците на сняг, като разбърквате бавно и хубаво.
След това готовата смес изсипете върху крушите. Печете в предварително загрята фурна на умерена температура.
Изваждате готовия кекс и го оставяте да изстине за около половин час, след това го обръщате в поднос, в който ще сервирате.
Можете да използвате 3-4 големи и няколко по-малки круши.