Тапас стават все по-разпространени извън територията на Испания и това не е случайно. Характерните ордьоври се приготвят лесно, а и всъщност могат да бъдат изискано ястие.
За това свидетелстват тематичните заведения, които изцяло се специализират в приготвянето на тапас. Освен това, много елитни ресторанти (дори у нас) включват испанското предястие в менюто си.
Според някои източници, тапас са измислени от испанците, за да върви разговора на масата. Човек похапва малки ордьоври, като вниманието му не е изцяло погълнато от чинията пред него. Освен това, компактният вид на тапас позволява свободно движение на тялото. Това ги превръща в чудесна и вкусна опция за коктейлни партита, например.
Наименованието "тапас" произлиза от испанския глагол за покривам, именно tapar. Някои източници твърдят, че първите тапас представлявали филии хляб или месо, с които любителите на шери в андалусийските таверни покривали чашите си, за да не ги полазват плодови мушици.
Обикновено това месо било шунка или чоризо – солени меса, които предизвикват усещането за жажда. Така барманите и ресторантьорите започнали да измислят разнообразие от снаксове и ордьоври, които да се сервират към шерито. Това довело и до увеличаване на продажбите на алкохол.
Разбира се, макар характерни за испанската кухня, тапас комбинират в себе си кулинарния опит на много други култури. Римляните донесли със себе си маслината, а с идването си през 8 век, маврите внесли и бадемите, цитрусовите плодове и ароматните подправки. Влиянието от 7-вековния им престой проличава до ден днешен, особено в Андалусия.
Откриването на Новия свят пък донесло със себе си доматите, сладките и люти чушки, царевицата и картофите. Все култури, които лесно се отглеждат в Испания.
Тук хората обикновено вечерят късно, между 21 и 23 часа.
В този интервал те често "прескачат" до баровете – навик, който наричат Ir de tapas, и който логично включва хапването на тапас. Друго удобно време за тапас испанците откриват на обяд, както и през уикендите, отново с идеята за социализиране с приятели.
Как да си приготвите една от хилядите вариации на топлите и студени тапас, именно рецептата за Тортийа тапас – научете тук. Сервирайте с испанско вино. Всъщност - защо да не си организирате тапас вечер с приятели?
Още разновидности на тапас: