Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тахан

по статията работи: | Прочитания: 2028 1
За полезните свойства на тахана и приложението му в кулинарията
Тахан
Източник: Thinkstock/ Guliver

Свикнали сме да слушаме за това колко е ароматна и тежка ориенталската кухня, което си е истина, ако помислим за супер сладките сиропирани сладкиши, като баклавата или силните подправки, които се прибавят към ястията.

 

Но от друга страна съществуват и вкусни и полезни рецепти, като характерния фалафел, който е изключително подходящ по време на пости.

 

Но има и един продукт, който се слави с питателните си свойства и полезни характеристики. Това е таханът.

 

У нас много обичаме да си хапваме тахан халва, но не всеки е наясно какво точно е тахан и как се приготвя. Таханът се прави от сусамово семе.

 

Единият вариант е бял тахан, направен от белено семе. Вкусът на белия тахан е по-сладък и фин. Вторият вариант е да се приготви тахан от необелени сусамови семена. Цветът тогава е по-тъмен и вкусът е малко по-горчив, от този на белия тахан. Но от друга страна съдържа в себе си повече минерали и хранителни вещества. Затова, кой да изберете, оставяме на вас.

 

Сусамовото олио е изключително полезен продукт, който се абсорбира и преработва напълно от човешкия организъм, което го прави и много полезно.

 

Таханът има полутечна форма и служи за основа на най-различни ориенталски ястия.

 

Таханът е любима храна на вегетарианци, вегани или хора, които просто искат да се хранят здравословно. Таханът е богат на витамини от група В, както и на калций. Това означава, че хапването на тахан предпазва от проблеми с костната система. Освен това има общо ободрително действие върху организма. Може да се хапва сутрин на гладно, подобно на това, което практикуват някои хора – хапването на 1-2 две лъжички мед.

 

Количеството белтъчини в тахана са повече дори и от тези в сиренето и някои видове месо.

 

Освен калция, за който вече стана дума, в тахана се съдържат и още много минерали – желязао, магнезий, фосфор, цинк, калий. Ето защо се смята, че таханът е една от най-полезните храни, които трябва да хапваме по-често.

 

Освен добре познатата халва, с тахан се прави и баба гануш (рецепта от ливанската кухня).

 

Можете да опитате да направите домашна тахан халва. Или тези веган бонбони, кото не е нужно да сте веган, за да опитате. Едно прекрасно предястие с тахан е хумусът. Опитайте го, ако решите да организирате ориенталска вечер, или просто ви се хапва нещо вкусно и различно.

Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Qna Kirkova
29.11.2013 | 17:50
Чувала съм,че е полезен,но никога не съм опитвала.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Солта е създадена от най-чистите родители: слънцето и морето." Питагор  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Картофки, ама по-така ;)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!