Тиквичките се обелват, нарязват на дребно и се задушават в дълбок съд, след което ги оставяте настрани.
Каймата може и предварително да я овкусите(лично аз освен сол и черен пипер добавям и кимион и микс за месо).
Запържва се в малко олио, след което се добавя лукът и морковът. Като започнат да се задушават, се прибавя и чесън и доматено пюре, а след него и копър и магданоз и подправките - сол и чер пипер.
В тава се смесват тиквичките и каймата с подправките, добавя се и ориза и се залива с гореща вода – около 1 чаша и малко отгоре. При необходимост, след това може да долеете още.
Всичко се разбърква много добре и се покрива с фолио. Пече се на 250 С до почти пълна готовност. Малко преди да го махнете, сваляте фолиото и добавяте настъргания кашкавал и връщате във фурната до хубав загар.