Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Торта "Мус"

5
Торта "Мус"
Източник: Теодора Георгиева
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Националност:българска кухня
Празник:Коледа
Рейтинг: 5
(базиран на 3 отзива)
време
90 мин.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    Тортата отнема около час и половина, но не заради сложност, а заради факта, че има много продукти, които трябва да бъдат смесени след охлаждане, което бави процеса.

  • 2

    За Блатовете: 10-те белтъка се разбиват на сняг с 3 лъцици пудра захар. Без миксер,с много малко бъркане, се прибавят ореховите ядки и 3 лъжици брашно. Сместа се разделя на 3 части, пече се в умерена фурна - 170 С. Много е практично в тавата, в която ще се пекат блатовете, да се поставя или хартия за печене, или алумминиево фолио.

  • 3

    Изпичат се блатовете и се оставят да се охлаждат (малко се втърдяват, но това е нормално - после от крема омекват точно толкова, колкото е необходимо).

  • 4

    За крема : 10-те жълтъка се разбиват с 3 лъжици пудра захар, до получаването на пухкав крем, към който се изсипват двете пакетчета пудинг и 2 лъжици брашно.Получава се каша. На котлона слагаме прясното мляко, към което, като се сгорещи, прибавяме жълтъчената смес - получава се крем.

  • 5

    Махаме от котлона и прибавяме кубчето масло, бъркаме докато се разтопи. На водна баня разтапяме млечния шоколад, който след това прибавяме в крема.

  • 6

    Сглобяваме тортата : блат , крем, блат, крем, блат , крем (3 пъти блат и 3 пъти крем).

  • 7

    Забележка: Миксерът е желателно да се използва само за разбиването на белтъците, жълтъците и сметаната - всичко останало на ръка, за да няма опасност да се прекали и да се пресече крема. Украсата е въпрос на избор. Аз украсявам с малко сметана, с парченца шоколад, а на снимката имах нялоло сникерса под ръка, които нарязах.

  • 8

    Тортата излиза около 25 лв. Става супер вкусна и, направена за специален повод, може да се превърне в гвоздея на празненството (без преувеличение).

Коментари(5)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
5
ана
25.03.2013 | 12:40
Не мога да я направя:(
4
Орнела Мути
25.03.2013 | 12:37
Отговор на коментар #1 от Николай Пеев:
Страхотна е наистина :)
3
Орнела Мути
25.03.2013 | 12:36
Невероятна торта :) Браво Теди :)
2
Stanislava Hlebarova
22.03.2013 | 15:22
Желатина кога се слага? От рецептата не успях да разбера?
1
Николай Пеев
22.02.2013 | 17:14
изглежда много вкусна тази торта
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
Майка се кара на невръстното си детенце: - Миткоооо, колко пъти да ти казвам да не си играеш около мен, докато готвя. Виж какво стана...