Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Торта Сахер, вариантът на Петя

1
Торта Сахер, вариантът на Петя
Източник: Petya Keranova
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Кулинар:
Рейтинг: 1
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е за майстор-кулинари
Начин на приготвяне
  • 1

    Торта Сахер съществува от 180 години и, подобно на повечето световно известни сладки изкушения, има куриозна история. Нейната родина е Австрия, като никоя уважаваща себе си виенска сладкарница не може да мине без нея. 

  • 2

    Продукти за блата:
    -130 гр масло
    -110 гр пудра захар
    -ванилия
    -6 жълтъка
    -130 гр шоколад
    -110 гр кристална захар
    - 6 белтъка
    -130 гр брашно
    -сладко от кайсии

     

  • 3

    Леко затопленото масло се разбърква с пудрата захар и ванилията до лека пяна, един по един се добавят жълтъците, разтопения шоколад и се разбъркват с тел. 

  • 4

    Белтъците се разбиват на сняг, добавя се кристалната захар и се разбиват до втвърдяване. Накрая се добавя и брашното без много бъркане.
    Използва се форма с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене, в която се излива сместа и се подравнява. Пече се в предварително загрята на 170 С фурна, която в първите 15 минути се оставя отворен 1 пръст, докато се надигне тортата, след което се затваря и се пече още 1 час.

  • 5

    След като изстине се разрязва на две хоризонтално, намазва се с леко затопленото сладко от кайсии, слепват се и се намазват и отгоре и отстрани. След като сладкото изсъхне, се покрива добре с хладката глазура, приготвена по следния начин. За глазурата:
    -200 гр захар
    -125 мл вода
    -250 гр шоколад

  • 6

    Захарта и водата се варят до пълното разтапяне на захарта (около 5 минути), оставя се да поизстине. Шоколадът се разтопява до омекване, прибавя се към сиропа и се бърка до получаване на гладка глазура.

  • 7

    Тортата може да се постави върху решетка, а под нея съд, за да изтече излишното количество от кувертюра и да се получи перфектно гладка глазура.

продукти
Коментари(1)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
1
Muriel Favre
07.04.2013 | 10:05
Благодаря, Петя! Първата ми мисъл беше, че ще е суха тази торта, но не... Сладкото , с което са обилно намазани блатовете, както и страхотната глазура си оказват влиянието. Топяща се сладост!
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
Човек жертва здравето си с идеята да спечели пари, след това дава парите си, за да възстанови здравето си. Ядосва се за бъдещето си,...
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
Понякога си казвам "Стига си ял, Пешоооо"... И продължавам да ям, щото не се казвам Пешо :D