Торта Сахер съществува от 180 години и, подобно на повечето световно известни сладки изкушения, има куриозна история. Нейната родина е Австрия, като никоя уважаваща себе си виенска сладкарница не може да мине без нея.
Продукти за блата:
-130 гр масло
-110 гр пудра захар
-ванилия
-6 жълтъка
-130 гр шоколад
-110 гр кристална захар
- 6 белтъка
-130 гр брашно
-сладко от кайсии
Леко затопленото масло се разбърква с пудрата захар и ванилията до лека пяна, един по един се добавят жълтъците, разтопения шоколад и се разбъркват с тел.
Белтъците се разбиват на сняг, добавя се кристалната захар и се разбиват до втвърдяване. Накрая се добавя и брашното без много бъркане.
Използва се форма с диаметър 22 см, постлана с хартия за печене, в която се излива сместа и се подравнява. Пече се в предварително загрята на 170 С фурна, която в първите 15 минути се оставя отворен 1 пръст, докато се надигне тортата, след което се затваря и се пече още 1 час.
След като изстине се разрязва на две хоризонтално, намазва се с леко затопленото сладко от кайсии, слепват се и се намазват и отгоре и отстрани. След като сладкото изсъхне, се покрива добре с хладката глазура, приготвена по следния начин. За глазурата:
-200 гр захар
-125 мл вода
-250 гр шоколад
Захарта и водата се варят до пълното разтапяне на захарта (около 5 минути), оставя се да поизстине. Шоколадът се разтопява до омекване, прибавя се към сиропа и се бърка до получаване на гладка глазура.
Тортата може да се постави върху решетка, а под нея съд, за да изтече излишното количество от кувертюра и да се получи перфектно гладка глазура.