За блата се отделят 5 жълтъка, разбиваме ги в купа с 1 ч.ч пудра захар до побеляване. В друга разбиваме до плътен сняг 5-те белтъка. Към разбитите жълтъци добавяме лъжица по лъжица разбитите белтъци, като бъркаме леко сместа.
Прибавяме при леко разбъркване 5 с.л брашно и 4 с.л. какао. Изсипваме сместа в леко намазнена с масло тава или форма и я печете в 180 гр. фурна за около 25 минути, като я наглеждате. Разрежете тортата хоризонтално на две половини след като изстине.
Правят се две смеси млечен и маслен за ваниловия крем. За млечния сварете 2 ч.ч. прясно мляко с 4 с.л брашно и 4 с.л захар. Разбивайте го, докато изстине, за да не хване коричка.
За масления разбивате 15 мин. с миксер 200 гр. прясно масло (не трябва да е течно или твърдо, а да е меко на пипане ). Прибавяте 1 ч.ч пудра захар и биете сместа още 15 минути.
Прибавете лъжичка по лъжичка млечния към масления, като не преставате да разбивате сместа. Ароматизирайте сместа с 2 пакетчета ванилия. Накрая прибавете при леко разбъркване 2 белтъка отделени и разбити на сняг.
За по-наситен цвят можете да добавите 1 кафена лъжичка боя. Редувате блат, крем, блат, крем и накрая настърган шоколад с ядки. Приятен апетит.