Разбиваме яйцата със захарта.
Прибавяме маслото на стайна температура, ванилията и едро смлените орехи.
Готовата смес изсипваме в тортена кръгла форма 26 см, намазана с олио и отупана с малко брашно, най-добре е с малко чисто масло, и печем при 180 градуса за около 25-30 мин., но все пак следите с клечка за зъби дали е готова.
Изваждаме изпечения блат и делим на две.
Сиропираме със следният сироп: 1 чаена чаша захар и 1/2 чаена чаша вода, слагаме и 2 ванилии към вече готовия сироп.
Правим си шоколадова глазура: 1 чаена чаша прясно мляко и какаото с малко нишесте (пшеничено или какаово), разтворено на каша сваряваме на крем. Добавяме рома (ромовата есенция).
Сглобяваме тортата. Първо поставяме първия блат в тортена форма, сиропираме я и мажем с шоколадовата глазура, но повече слагаме крем.
Поставяме и последния втори блат, сиропираме, мажем с шоколадова глазура, но по-малко вече, защото ще я намажем със сметановата смес.
Украсяваме по наш вкус. Аз ги правя различни отвън. Понякога и със сметана само без нес кафе.
Да ви е сладко.