Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Тутманик с лук и сирене

9
Тутманик с лук и сирене
Източник: Даниела Борисова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:тестени
Националност:българска кухня
Рейтинг: 0
(още не е оценена)
време
60 мин.
порции
Промени
Рецептата е лесна
Начин на приготвяне
  • 1

    Замесваме тесто от брашното, 3 яйца, киселото мляко, солта, захарта, разтворената мая, олиото и водата. Оставяме го да втаса около 1 час. След това отново размесваме. Разделяме тестото на 8 равни части.

  • 2

    Приготвяме плънката. Нарязваме празия лук на не много ситно, задушаваме го, докато леко омекне в олиото. Отстраняваме от огъня и прибавяме 1 яйце и 100 г натрошено сирене. Разбъркваме добре и оставаме плънката да изстине.

  • 3

    Останалото сирене намачкваме с вилица и прибавяме другото яйце. Разбъркваме добре. Разтопяваме маслото. 

  • 4

    В подходяща тава изсипваме от него 2-3 с.л. и намазняваме тавата или слагаме хартия за печене.

  • 5

    Една от топките разточваме на тънка кора (като за баница), поръсваме отгоре разтопено масло, след това от лучената плънка разпределяме равномерно. Навиваме кората на руло и после на охлюв.

  • 6

    Навитата кора слагаме по средата на тавата. От останалите топки разточваме малки елипсовидни кори, които не са тънки и големи, а за да се навие фитил от тях.

  • 7

    Върху всяка от корите поръсваме масло, лучена плънка и от сиренето. После навиваме на охлюв.

  • 8

    Така готовите питки нареждаме около средната кора. Оставаме да втаса около 30 минути. Отгоре намазваме с разбития жълтък в киселото мляко. Поръсваме с останалото масло. 

  • 9

    Печем в предварително загрята фурна на 250 С до готовност.

  • 10

    Ако е необходимо се покрива, да не прегори. След като се изпече, тутманикът се поръсва с малко вода и се задушава, за да омекне.

  • 11

    Бон Апети :)

продукти
Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
kalinka kalinkova
01.11.2013 | 09:47
Отговор на коментар #8 от elena atanasova:
И аз бих пробвала вкусът му.
8
elena atanasova
31.10.2013 | 09:15
Не е лошо да се опита.
7
stefaniika koleva
31.10.2013 | 08:38
Отговор на коментар #5 от poli asenova:
И аз също.
6
stefaniika koleva
31.10.2013 | 08:38
Не обичам праз лук, а иначе изглежда вкусно.
5
poli asenova
30.10.2013 | 08:30
Мисля да си спестя лука.
4
тихомира илиева
29.10.2013 | 09:11
Отговор на коментар #1 от gabriela gabrielova:
И на мен ми е любопитно какъв вкус ще има.
3
тихомира илиева
29.10.2013 | 09:11
Изглежда много вкусно тутманика.
2
gabriela gabrielova
29.10.2013 | 08:14
Бих пробвала да го приготвя.
1
gabriela gabrielova
29.10.2013 | 08:14
Не съм опитвала тутманик с лук.
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
  • Малки кашкавалени соленки :)
Програмист отваря хладилника, вади пакетче масло и чете - "Масло 72%". Връща го веднага и казва:- Скоро ще е готово!