Стара гръцка поговорка гласи " Узото изгражда духа". Гърците наистина вярват в това. Духът се крие в силната храна, музиката за "душата", любовта и приятните разговори.
Чаша узо е перфектната добавка към примамливата картинка, която обрисувахме преди малко. Повечето от вас, вероятно, ще се съгласят, че узо е най-известната алкохолна натика в Гърция и Кипър.
Знаете ли, че през 2006 година гръцкото правителство печели правото да използва продуктовото име узо. Традиционната гръцка напитка представлява анасонов аперитив, който се консумира усилено и на територията на Кипър.
Началото на ароматната напитка вероятно идва от плодово гръцко бренди, разпространено в Тесалия, Македония и о.Крит. Легендата разказва за атонски монах, чиято любима напитка е била именно това бренди, вкусът, на което е обогатен с анасон.
По този начин се е получило днешното узо, превърнало се в запазена марка на Гърция. Обикновено узо се комбинира с вода, тя го прави малко по-мътно, защото намалява съдържащите се в него маслени извлеци. Българската мастика е подобна на вкус на гръцкото узо.
Много обичани са и шотовете с узо, малка бърза доза от анасоновата напитка в летните горещини, прекарани на някой гръцки плаж. Май много се размечтахме! Продукцията на узото започва с дестилацията на течността в медни съдове.
Подходящо мезе за Узо
Добавя се анасон към течността. Понякога се прибавят и други вкусове като кориандър, канела и дори чесън. Точните вкусови ингредиенти обикновено се пазят в строга търговска тайна.
Остров Лесбос се гордее като най-сериозният производител на анасоновата напитка и дори се слави като място, където можете да опитате едни от най-добрите марки.
Вероятно всяко място има своята "оригинална" рецепта за узо, но в повечето случаи това са семейни, дълбоко пазени тайни.
Гърците толкова много обичат този вид алкохол, че са създали специални места, в които могат да му се наслаждават. Това са неофициални, небрежни барове, в които се сервират най-разнообразни видове от анасоновата напитка.
Подобни алкохолни питиета в световен мащаб са например "раки" – турска анасонова силно-алкохолна напитка и френският "пастис" – ликьор, отново на анасонова основа.