Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Узо! Гръцка му работа

по статията работи: | Прочитания: 6568 2
Запазената марка е гордостта на гръцките ни съседи
Узо! Гръцка му работа
Източник: Thinkstock / Guliver

Стара гръцка поговорка гласи " Узото изгражда духа". Гърците наистина вярват в това. Духът се крие в силната храна, музиката за "душата", любовта и приятните разговори.

 

Чаша узо е перфектната добавка към примамливата картинка, която обрисувахме преди малко. Повечето от вас, вероятно, ще се съгласят, че узо е най-известната алкохолна натика в Гърция и Кипър.

 

Знаете ли, че през 2006 година гръцкото правителство печели правото да използва продуктовото име узо. Традиционната гръцка напитка представлява анасонов аперитив, който се консумира усилено и на територията на Кипър.


Началото на ароматната напитка вероятно идва от плодово гръцко бренди, разпространено в Тесалия, Македония и о.Крит. Легендата разказва за атонски монах, чиято любима напитка е била именно това бренди, вкусът, на което е обогатен с анасон.


По този начин се е получило днешното узо, превърнало се в запазена марка на Гърция. Обикновено узо се комбинира с вода, тя го прави малко по-мътно, защото намалява съдържащите се в него маслени извлеци. Българската мастика е подобна на вкус на гръцкото узо.


Много обичани са и шотовете с узо, малка бърза доза от анасоновата напитка в летните горещини, прекарани на някой гръцки плаж. Май много се размечтахме! Продукцията на узото започва с дестилацията на течността в медни съдове.


11060

Подходящо мезе за Узо


Добавя се анасон към течността. Понякога се прибавят и други вкусове като кориандър, канела и дори чесън. Точните вкусови ингредиенти обикновено се пазят в строга търговска тайна.

 


Остров Лесбос се гордее като най-сериозният производител на анасоновата напитка и дори се слави като място, където можете да опитате едни от най-добрите марки.


Вероятно всяко място има своята "оригинална" рецепта за узо, но в повечето случаи това са семейни, дълбоко пазени тайни.

 

Гърците толкова много обичат този вид алкохол, че са създали специални места, в които могат да му се наслаждават. Това са неофициални, небрежни барове, в които се сервират най-разнообразни видове от анасоновата напитка.


Подобни алкохолни питиета в световен мащаб са например "раки" – турска анасонова силно-алкохолна напитка и френският "пастис" – ликьор, отново на анасонова основа.

 

Коментари(2)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
2
Yuliyan Iskrenov
04.05.2013 | 23:23
Отговор на коментар #1 от Mihaela Angelova:
хайде бе !
1
Mihaela Angelova
30.04.2013 | 15:06
узото е много специфично питие
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Винаги готвя с вино. Понякога дори го добавям в храната!" Уилям Клод Фийлдс, американски комик  
  • Зелник, ама най-лесният на света!
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!