Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Фалафел - рецепта от арабската кухня

по статията работи: | 29 ноември 2013 Прочитания: 52964 4
Прави се от нахут или бакла и замества месото по време на пости
Фалафел - рецепта от арабската кухня
Източник: Thinkstock/ Guliver

Опитвали ли сте фалафел? Ако не сте и искате да разберете повече за вкусното кюфтенце, Kulinar.bg винаги е насреща, за да ви разкаже няколко думи повече за фалафела.


Фалафелът е дълбокопържено (на маслена баня или във фритюрник) кюфтенце, направено от нахут или бакла, или и двете. Фалафелът е традиционно арабско ястие. Обикновено се сервира в питка хляб или джоб, може да го срещнете, увит в плосък хляб, наречен "лафа".


Вкусните кюфтенца се гарнират със салата, мариновани зеленчуци, пикантни сосове, а също така и поръсени със сосове, базирани на тахан.


Фалефели могат да се консумират и самостоятелно като леко хапване между храненията, но също така могат да се предложат и като мезе.


Смята се, че фалафелите водят началото си от египетската кухня, но днес се възприемат за ястие, характерно за страните от Близкия изток. Според някои източници, кюфтето е измислено, за да бъде заместител на месото по време на пости. Тъй като в момента се намираме в такова време, е много подходящо да си приготвите фалафел.


Фалафелите в наши дни се срещат в много страни, като част от т.нар. "street food”, или храна, която можете да си купите и хапнете накрак, докато се разжохдате.


Както вече казахме, фалафелите се правят от нахут или бакла, или комбинация от двата продукта. Но в повечето страни от Близкия изток (Йордания, Палестина, Ливан, Сирия, Израел) е по-разпространена употребата на нахут за направа на фалафел. Използването на нахут може да се обобщи като характерна за западната част, а на изток, към Египет, обичат да си хапват фалафел, направен от бакла.


Спецификата на фалафел от нахут е, че не изисква предварителна топлинна обработка, в противен случай има вероятност да се разпадне, когато се започне същинското приготвяне на фалафел. Е, все пак, в подобни ситуации хората са измислили брашното, както се казва, и винаги може да се добави малко от него, за да "спои" сместа за фалафел. Нахутът се накисва, понякога с малко сода, за през нощта, след това се смила заедно с лук, чесън и магданоз. По желание може да се добавят подправки, като куркума и кориандър.


Баклата от своя страна трябва да се сготви предварително, по медицински причини. Сместа се отделя и от нея се оформят малки топчици. Може да се направи на ръка или със специален инструмент, наречен "алеб фалафел", или "форма за фалафели". След това остава само да изпържите фалафела на маслена баня. Ако предпочитате можете да изпечете фалафелите, но това ще промени донякъде чара на рецептата.


Ние ви предлагаме ето тази рецепта за фалафел, с която ще спазите Коледните пости, а ако в семейството ви има вегетарианци, те са ви много благодарни.

Коментари(4)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
4
Qna Kirkova
29.11.2013 | 17:51
Отговор на коментар #1 от Vqra Petrova:
Ще пробвам рецептата.
3
Qna Kirkova
29.11.2013 | 17:51
Много подходящо за Коледните пости.
2
Silviq Milenova
29.11.2013 | 16:27
От кога се глася да си направя фалафел и все не се решавам :)
1
Vqra Petrova
29.11.2013 | 16:07
Много вкусни стават фалафелите :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Няма такова нещо като "лоша бира", просто някои имат по-хубав вкус от останалите." Били Картър
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Картофки, ама по-така ;)
  • Ароматни, плодови мъфини за съботна закуска
Има ли хапчета против глад? - Има, но са много големи! - Нищо, как се казват? - КЮФТЕТА !