Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Халва - любима на всички по света

по статията работи: | Прочитания: 5242 6
Е един от най-разнообразните десерти, които може да опитате по света
Халва - любима на всички по света
Източник: Thinkstock/ Guliver

Оказва се, че любимата халва за много българи, е предпочитан десерт почти по целия свят. Думата се изписва по сходен начин, дори има вероятност да ви разберат на много места, ако си поискате в някой магазин.


Забележете - halva, halawa, alva, hulwa, helva, chalva и т.н. Какво друго, освен вкусен десерт, може да обедини така успешно хората по света.


С тези термини се назовават различни видове гъст, захарен продукт, който се сервира в страните от Близкия изток, Южна, Централна и Северна Азия, Северна Африка, Централна и разбира се - Източна Европа и Балканите. Евреите също са големи почитатели на халвата.


Терминът "халва" означава "сладък" и се използва за назоваване на два вида десерт: първият, базиран на основата на брашно, има леко желирана консистенция, обикновено се използва грис за приготвянето му.


Вторият тип е леко ронлив, базиран на основата на ядки и се прави от тахан (сусамова паста). Може да се използват и други масла от ядки, например слънчогледово семе. Основните съставки са масло от ядки, в най-честия случай – шам фъстък, и захар.


Халва може да се направи и от някои зеленчуци, като моркови, тиква, сладки картофи. Халвата може да се съхранява на стайна температура, но има малък риск от разваляне.


В летните месеци е добре да се съхранява в хладилник, защото може да започне да отделя влага. Думата халва идва от езика Идиш (еврейски немски), език, който говорят около 4 милиона евреи.


В Занзибар, например, приготвят халва от оризово брашно и кокосово мляко.


Турските майстори на халвата приготвят десерта от копринени нишки. Може да се прибавят и сурови бадеми, сок от агаве и сусам.


В Аржентина пък използват фъстъчено масло, за да си приготвят интернационалния десерт.


Смело го наричаме така, защото категорично се убедихме в световното разпространение на халвата.


Ето как можете да си приготвите Домашна халва.

Свързани рецепти
Коментари(6)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
6
Гергана Минчева
11.07.2013 | 09:31
Отговор на коментар #4 от Qna Kirkova:
Заговезни е празника
5
Гергана Минчева
11.07.2013 | 09:31
На мен не ми е любима :)
4
Qna Kirkova
10.07.2013 | 19:36
Отговор на коментар #1 от apetitna parjola:
Заговенки го знам аз :)
3
Qna Kirkova
10.07.2013 | 19:35
Само аз ли не я харесвам?:)
2
Svetlozara
10.07.2013 | 15:18
добре че има рецепта как се прави халва !
1
apetitna parjola
10.07.2013 | 15:16
имаше един празник на който хапвахме от високо халва,много забавно беше
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
  "Модерната култура е задвижвана от кафе и бензин. Често първото има вкус на второто." Едуард Аби, американски есеист  
  • Малки кашкавалени соленки :)
  • Ето и няколко варианта за мекици, за да не се чудите какво да си приготвите за закуска
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Телешко месце с гарнитура от авокадо, картофки и свежа салата
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
Митница на летището в Амстердам. - Каква е целта на посещението ви в Холандия? - Да пушим трева и да посетим Червените фенери. - Да,...