За тестото: Яйцата и захарта се смесват в купа и се разбиват с телена бъркалка. Към тях се добавят 250 мл прясното мляко и маслото.
Брашното се пресява с бакпулвера. Добавят се към течните съставки и се замесва меко тесто. Тестото се разделя на две равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник, чиято дебелината трябва да бъде около 5 мм. От правоъгълниците се изрязват ленти с широчина 2 см. Металните фунийки се намазват с разтопено масло. Като се започне от острия край на металната фунийка, лентите тесто се навиват спираловидно, като краищата им се застъпват, а острата част се притиска добре за да не се образува дупка. Цялата повърхност на тестото се намазва с леко разбит белтък. Фунийките се подреждат в тава върху хартия за печене.
Пекат се в предварително нагрятата фурна на 180°C за 35 минути, или докато придобият златист цвят на повърхността.
След като се извадят от фурната, се оставят в тавата да се охладят за няколко минути докато е възможно металните фунийки да се хваната с ръка и се освобождават от тях. Тестените фунийки се оставят да се охладят напълно преди да се напълнят.
За пълнежа: Реших да използвам готови сухи кремове, които са вкусни, лесни за приготвяне и спестяват време. Подгответе две купи. В едната изсипете еклеровия крем, а в другата – крем тирамису. Добавете необходимото количество прясно мляко или вода и разбийте с миксер до пухкав сняг. Оставете малко да стегнат.
Охладените тестени фунийки се напълват с крем и се оставят по възможност подпрени вертикално, за да не изтече кремът, докато престояват.
Когато престоят известно време, част от крема попива в тестото и това оставя следа, като се вижда хлътване в отвора на фунийката. Може да се допълни с още крем.
По същия начин напълнете шишарките и с другия крем. В купа изсипете смлените орехи, в друга - какаото. Внимателно потопете шишарките от към страната на крема. Запечатайте добре фунийките.
Тази рецепта е заимствана от Йоана Петрова. Моята е малко модифицирана. Реших да направя два вида шишарки: с еклеров крем и крем тирамису.