Моят Кулинар Вход | Регистрация
Ключови думи
Тип ястие
Вид меню
15
30
60

Шишарки с еклеров крем и тирамису

9
Шишарки с еклеров крем и тирамису
Източник: Марианна Калинкова
Добави в Моят Кулинар
Тип ястие:десерт
Рейтинг: 5
(базиран на 1 отзив)
време
> 90 м.
порции
Промени
Рецептата е умерено трудна
Начин на приготвяне
  • 1

    За тестото: Яйцата и захарта се смесват в купа и се разбиват с телена бъркалка. Към тях се добавят 250 мл прясното мляко и маслото.

  • 2

    Брашното се пресява с бакпулвера. Добавят се към течните съставки и се замесва меко тесто. Тестото се разделя на две равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник, чиято дебелината трябва да бъде около 5 мм. От правоъгълниците се изрязват ленти с широчина 2 см. Металните фунийки се намазват с разтопено масло. Като се започне от острия край на металната фунийка, лентите тесто се навиват спираловидно, като краищата им се застъпват, а острата част се притиска добре за да не се образува дупка. Цялата повърхност на тестото се намазва с леко разбит белтък. Фунийките се подреждат в тава върху хартия за печене.

  • 3

    Пекат се в предварително нагрятата фурна на 180°C за 35 минути, или докато придобият златист цвят на повърхността.

  • 4

    След като се извадят от фурната, се оставят в тавата да се охладят за няколко минути докато е възможно металните фунийки да се хваната с ръка и се освобождават от тях. Тестените фунийки се оставят да се охладят напълно преди да се напълнят.

  • 5

    За пълнежа: Реших да използвам готови сухи кремове, които са вкусни, лесни за приготвяне и спестяват време. Подгответе две купи. В едната изсипете еклеровия крем, а в другата – крем тирамису. Добавете необходимото количество прясно мляко или вода и разбийте с миксер до пухкав сняг. Оставете малко да стегнат.

  • 6

    Охладените тестени фунийки се напълват с крем и се оставят по възможност подпрени вертикално, за да не изтече кремът, докато престояват.

  • 7

    Когато престоят известно време, част от крема попива в тестото и това оставя следа, като се вижда хлътване в отвора на фунийката. Може да се допълни с още крем.

  • 8

    По същия начин напълнете шишарките и с другия крем. В купа изсипете смлените орехи, в друга - какаото. Внимателно потопете шишарките от към страната на крема. Запечатайте добре фунийките.

  • 9

    Тази рецепта е заимствана от Йоана Петрова. Моята е малко модифицирана. Реших да направя два вида шишарки: с еклеров крем и крем тирамису.

Коментари(9)
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
изпрати
WebKBD
Подреди по: Най-нови | Най-стари
9
pepi damjnova
14.02.2014 | 08:29
Страхотни са, трябва да направя.
8
elena atanasova
13.02.2014 | 19:29
Отговор на коментар #4 от poli asenova:
Аз често ги правя.
7
elena atanasova
13.02.2014 | 19:28
Отговор на коментар #6 от stefaniika koleva:
Още от дете са ми любими.
6
stefaniika koleva
13.02.2014 | 09:57
Много ги обичам тези сладки.
5
poli asenova
12.02.2014 | 20:20
Отговор на коментар #1 от работната пчела:
Верно че това са фунийките с крем.
4
poli asenova
12.02.2014 | 20:19
Отговор на коментар #3 от kalinka kalinkova:
Тогава ще го приготвя.
3
kalinka kalinkova
11.02.2014 | 18:56
Чудесен десерт е този!
2
кати
11.02.2014 | 16:44
Страхотни саа!
1
работната пчела
11.02.2014 | 16:13
ние на това фунийки му викаме ,де бяха тея шишарки :)
Предложи рецепта
Регистрирай се и предложи рецепта, запази
любимите си рецепти и коментирай в сайта!
  • Млечен крем с гарнитура
    15 мин.
  • Треска, панирана с бира
    15 мин.
  • Нудълс със сирене
    15 мин.
Виж бърза и вкусна идея за трапезата.
Всеки ден в 16.00 ч. - ново предложение!
Любопитно
Най-ново
Най-четено
Резултати | Архив
Анкета
Какво мислите за биохраните? 1
"Факторите на човешкия живот са пет: раждане, храна, сън, любов и смърт." Е.М.Форстър, английски новелист  
  • Картофки, ама по-така ;)
  • А какво е есента без тиквените сладкиши?
  • Сладките салами са едни от най-вкусните десерти :)
  • Време е за канелените сладкиши с орехи
  • Всеки ще се зарадва на подобна изненада, щом има шоколад!
Дъщеря учи за готвач. Майка й я пита: - А разрешават ли ви да ядете, това което сте приготвили? Дъщерята (през сълзи): - Карат ни!