Всеизвестен факт е, че млякото и млечните продукти подпомагат здравината на костната система, или поне това сме свикнали да чуваме.
Ново изследване, проведено в Хюстън от професор по педиатрия, сочи, че най-много хранителни вещества, важни за костите, се съдържат в ядките.
В списъка с полезни храни, оказващи благоприятно въздействие, попадат още семената от тиква, тъмният шоколад и сьомгата, киселото мляко, лещата, бананите и всички зеленолистни зеленчуци.
Бадемите, от ядките, са най-наситени на калций. Храните, съдържащи магнезий и калций, играят изключително важна роля в развитието на децата.
Именно затова, лекарите съветват те да бъдат включени в детското меню.
В изследването участват 63 здрави деца на възраст между четири и осем години, които не са приемали никакви мултивитамини и минерали.
След измерване нивото на калций в кръвта, резултатите показват най-високо наличие при децата, консумирали тиквени семки, бадеми и овес.