Накиснете бадемите в гореща вода за 30 минути. Обелете ги и ги оставете да изсъхнат, най-добре една вечер по-рано от приготвянето на марципана.
Смелете бадемите в блендер на фино брашно и го изсипете в купа. Добавете захарта и разбъркайте внимателно с лъжица.
Лимоните разрежете на две и с помощта на лъжичка издълбайте само горната им част, но оставете малко от вътрешността им. Изцедете малко сок, който ще се използва по-късно в марципана.
В смлените бадеми със захар изсипете ром, сок от лимоните и яйчения белтък. Бъркайте до получаване на хомогенна гъста паста.
Напълнете лимоните с марципановата паста и ги поставете в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути. Сервирайте с листенца мента.
За интересната история на марципана прочетете тук.