Загряваме фурната на 180°C.
Маслото и захарта се разбиват, до получаване на крем, отнема около 3-4 минути.
Добавят яйцата, едно по едно, като се разбърква след всяко, слага и ванилията.
Брашното, содата, бакпулверът и солта се пресяват заедно, за да се смесят добре.
Към яйчената смес се добавя и брашнената и млякото, на 2-3 пъти, като се започва и завършва с брашно. Прибавя се и 100 гр шоколад и разбъркваме добре.
Във форма за мъфини се слага хартиени кошнички и се пълнят със сместа, около 3/4 от обема им.
Печем мъфините в загрятата фурна около 20-25 минути, или до суха клечка.
Охлаждаме готовите мъфини върху метална скара и украсяваме с шоколадов ганаш.
Продукти за ганаша: 70гр меко масло, 5-6 супени лъжици пудра захар, 30гр какао, 4 супени лъжици вряла вода, 150гр черен шоколад, 4-5 супени лъжици заквасена сметана.
Какаото и врялата вода се смесват и разбъркват добре, докато се получи получи гъста каша.
Шоколадът се разтопява на водна баня и след това се оставя настрана.
Маслото и пудрата захар се разбиват и към тях се слага какаовата каша, шоколада и есенцията.
Разбива се добре и прибавяме за заквасената сметана.
Пълним ганаша в шприц и декорираме мъфините